Dijete se bavi košarkom. Kako zaštititi zube?

Objavljeno 03.12.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Sport je izvrstan odabir za djecu, ali kako zaštititi zube?

Štitnik za zube pomagalo je koje bi svi sportaši koji se bave sportovima kod kojih je izravan kontakt neizbježan gotovo obavezno trebali imati. Posebno se to odnosi na vrhunske sportaše koji su svakodnevno u opasnosti od zadobivanja teških ozljeda stomatognatog sustava. Naravno da bi i sportaši-rekreativci mogli nositi štitnike za zube. Stoga bi košarkašice i košarkaši svakako trebali imati takvu vrstu zaštite za zube jer je gotovo svaka trauma zuba teška tjelesna ozljeda i nepovratni gubitak.

Postoje dvije osnovne vrste štitnika, konfekcijski i individualni. Konfekcijski štitnici su polugotovi proizvodi koji se prilagođavaju u ustima dok se individualni izrađuju u stomatološkoj ordinaciji na osnovi otiska odnosno sadrenog odljeva. Materijali odabira za izradu štitnika su najčešće različite vrste gume ili eventualno mekana plastika. Svaki od navedenih štitnika ima svoje prednosti i mane, ali je važno naglasiti da je zaštitna uloga individualnih štitnika puno bolja a i ugodniji su za nošenje. Prije nego se odlučite za izradu štitnika svakako potražite savjet i pomoć stomatologa.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Postoje dvije osnovne vrste štitnika, konfekcijski i individualni. Konfekcijski štitnici su polugotovi proizvodi koji se prilagođavaju u ustima dok se individualni izrađuju u stomatološkoj ordinaciji na osnovi otiska odnosno sadrenog odljeva.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0