Dijete u dobi od 12 do 17 mjeseci

Objavljeno 25.09.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … U dobi od 12 do 17 mjeseci dijete brže uči, sve više zna i sve ga više zanima okolina i svijet.

Izbijaju prvi kutnjaci i pokušava učiniti svoje prve korake koji će Vas zasigurno razveseliti i nasmijati. Zdrava i raznolika prehrana izuzetno je važna za dijete kako bi bilo veliko i snažno!

Savršen ugriz

Fiziološki razvoj Pojavljuju se djetetovi prvi kutnjaci. Vrijeme je da u prehranu Vaše bebe uvedete komadiće laganog povrća. Na jelovniku bi se trebali naći komadi svježeg voća i povrća koje beba u ovoj životnoj dobi može konzumirati.

Priprema, pozor, sad!

Psihomotorni razvoj Nakon 12 mjeseci života, mišići su dovoljno snažni za hodanje. Vaš mališan konačno uči hodati! Kako bi ga opskrbili energijom potrebno je bebi davati ugljikohidrate koji se nalaze u krumpiru, tjestenini, riži i hrani bogatoj škrobom. Prvi koraci usrećit će roditelje i bebu!

Ne!

Govorni razvoj Nemojte se iznenaditi kada Vam se slatki mališan počne suprotstavljati, odbije poslušnost ili naljuti. I to je faza u kojoj beba razvija svoju osobnost.

Savladava umijeće jedenja

Sposobnost hranjenja Vaša beba se sada zna pravilno koristiti žlicom i šalicom, te savladava umijeće jedenja. Ponekad joj je potrebna pomoć oko preostalih nekoliko zalogaja, ali je samo pitanje vremena kada će i to sama moći.

Veliki zalogaj

Sposobnost hranjenja Vaše dijete sada može sažvakati komadiće mesa. Ne ustrčavajte se ponuditi mu ukusna mesna jela koja će mu se zasigurno svidjeti.

Voli gledati slike

Govorni razvoj Vašu bebu počinju zanimati knjige i slikovnice. Veseli se prelistavanju u Vašem društvu. Ne zna čitati, ali voli gledati slike životinja i predmeta. Jedna nova avantura zbližit će vas i uživat ćete u svakoj minuti provedenog vremena, baš kao i dijete.

Oštar vid

Osjetilni razvoj U ovoj životnoj dobi poboljšava se vid bebe. Sada može vidjeti gotovo jednako dobro kao i odrasla osoba. Još bolje za istraživanje okoline!

Zdrava beba

Sposobnost hranjenja Vaše dijete se zna koristiti priborom za jelo. Razumije sve više riječi i prepoznaje geste. Nastavlja se njegov kognitivni razvoj. Zbog toga su esencijalne masne kiseline vrlo važne i dobrodošle u dječjoj prehrani. Sadrže ih biljna ulja poput maslinovog, suncokretovog ulja ili ulja od repice. Nalaze se i u masnoj ribi poput lososa.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Vaša beba se sada zna pravilno koristiti žlicom i šalicom, te savladava umijeće jedenja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing