Dinja - Osvježavajući desert
Čuvarkuća u suradnji s …
Melon, pipun, pekun, pepun, milum, dina ili dinja (lat. Cucumis melo L.) – nazivi su za svima dobro poznatu jednogodišnju biljku iz porodice Cucurbitaceae.
Smatra se da potječe iz Azije, a u Kini je bila poznata
već 1000. g. pr. Kr. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku,
ali i u mnogim mediteranskim zemljama. Dinja je danas dostupna
tijekom cijele godine, no u našim krajevima sezona
dozrijevanja je u razdoblju od
lipnja do kolovoza, kada je na tržnicama najviše dostupna.
Plod joj je ovalnog oblika, dug oko 15 do 22 cm i težak 1 do 2
kg. Tvrda kora ploda može biti glatka, naborana ili mrežasta s
režnjevima dok je unutrašnji jestivi dio najčešće narančaste ili
svijetlozelene boje i šupljina ispunjena
sjemenkama.
Prema kori i boji mesa možemo razlikovati različite sorte dinja koje dijelimo u tri skupine: rebraste dinje – sa žutom ili narančastom bojom mesa, mrežaste dinje – na čijoj je površini svijetlosmeđa mrežasta izbočina, a boja mesa je svijetložuta do zelene te dinje s glatkom korom koje su izrazito duguljastog oblika i vrlo slatkog mesa.
Kada je plod dinje potpuno zreo, on je vrlo sočan, slatkog okusa, svojstvene arome i djeluje osvježavajuće... A upravo takav spreman je za konzumaciju!