Dinja - Osvježavajući desert

Objavljeno 16.08.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Melon, pipun, pekun, pepun, milum, dina ili dinja (lat. Cucumis melo L.) – nazivi su za svima dobro poznatu jednogodišnju biljku iz porodice Cucurbitaceae.

Smatra se da potječe iz Azije, a u Kini je bila poznata već 1000. g. pr. Kr. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali i u mnogim mediteranskim zemljama. Dinja je danas dostupna tijekom cijele godine, no u našim krajevima sezona dozrijevanja je u razdoblju od lipnja do kolovoza, kada je na tržnicama najviše dostupna.

Plod joj je ovalnog oblika, dug oko 15 do 22 cm i težak 1 do 2 kg. Tvrda kora ploda može biti glatka, naborana ili mrežasta s režnjevima dok je unutrašnji jestivi dio najčešće narančaste ili svijetlozelene boje i šupljina ispunjena sjemenkama.

Prema kori i boji mesa možemo razlikovati različite sorte dinja koje dijelimo u tri skupine: rebraste dinje – sa žutom ili narančastom bojom mesa, mrežaste dinje – na čijoj je površini svijetlosmeđa mrežasta izbočina, a boja mesa je svijetložuta do zelene te dinje s glatkom korom koje su izrazito duguljastog oblika i vrlo slatkog mesa.

Kada je plod dinje potpuno zreo, on je vrlo sočan, slatkog okusa, svojstvene arome i djeluje osvježavajuće... A upravo takav spreman je za konzumaciju!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing