Dinkel - tradicionalna hrvatska hrana

Objavljeno 08.03.2016. | Dobna skupina: 0-1

Dinkel, krupnik ili pir isti su naziv za jednu od najstarijih i najhranjivijih žitarica svijeta.

Dinkel je žitarica koja najčešće buni nevješte u snalaženju po policama dućana zdrave hrane. Negdje je deklarirana kao dinkel, negdje pir, a negdje krupnik. Zapravo sve je to isto ime, za vjerojatno jednu od najstarijih poznatih žitarica, koja se spominje i u Starom zavjetu. Njemački dinkel, hrvatski krupnik ili pir, žitarica je nasličnija pšenici. Zrno krupnika sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).

Krupnik ili pir lako je probavljiv, a iako sadrži jedan oblik glutena istraživanja su pokazala kako osobe koje ne podnose gluten iz pšenice mnogo bolje podnose krupnik. Također primjećeno ja da ljudi koji su alergični i na druge sastojke pšenice krupnik podnose mnogo bolje. Pri uzgoju krupnik je poprilično otporan, stoga ne zahtjeva tretiranje insekticidima i umjetnim gnojiva, pa je stoga njegova popoularnost kako u bio uzgoju tako i na tržištu zdrave hrane sve veća.*

Izvor: www.bio-terra.net

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

4

Pir se može nabaviti u trgovinama zdravom hranom.
Sigurnost

4

Sadrži gluten, ali vrstu koja se bolje podnosi.
Ukupni dojam

4

Pir je tradicionalna hrvatska žitarica, no potreban je oprez kod uvođenja u prehranu novorođenčadi.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije