Dinkel - tradicionalna hrvatska hrana
Dinkel, krupnik ili pir isti su naziv za jednu od najstarijih i najhranjivijih žitarica svijeta.
Dinkel je žitarica koja najčešće buni nevješte u snalaženju po policama dućana zdrave hrane. Negdje je deklarirana kao dinkel, negdje pir, a negdje krupnik. Zapravo sve je to isto ime, za vjerojatno jednu od najstarijih poznatih žitarica, koja se spominje i u Starom zavjetu. Njemački dinkel, hrvatski krupnik ili pir, žitarica je nasličnija pšenici. Zrno krupnika sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge).
Krupnik ili pir lako je probavljiv, a iako sadrži jedan oblik glutena istraživanja su pokazala kako osobe koje ne podnose gluten iz pšenice mnogo bolje podnose krupnik. Također primjećeno ja da ljudi koji su alergični i na druge sastojke pšenice krupnik podnose mnogo bolje. Pri uzgoju krupnik je poprilično otporan, stoga ne zahtjeva tretiranje insekticidima i umjetnim gnojiva, pa je stoga njegova popoularnost kako u bio uzgoju tako i na tržištu zdrave hrane sve veća.*
Izvor: www.bio-terra.net