DIY: Impregnirajuća mast za cipele

Objavljeno 22.11.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Što smo starije to nam je kvaliteta odjeće i obuće sve važnija! Rjeđe kupujemo i kad kupujemo više puta promislimo o tome jer sve što kupimo ostavlja trag na okolišu!

Hrpe odjeće u ormarima i mnoštvo obuće su nam postali teret i sve smo strože oko toga što ćemo zadržati, a što donirati ili reciklirati! Ono što ostaje mora biti dugotrajno, a to nam je posebno važno kod obuće! Ako želimo da nešto traje, nije dovoljno samo dobro odabrati, potrebna je i odgovarajuća briga! Kožne cipele možete njegovati raznim kremama za cipele ili čak nekim masnijim kremama za lice ili tijelo. Prvo sadrži naftne derivate i najčešće je ružnog mirisa, a drugo jednostavno ne kupujemo i ne koristimo! Ipak nešto što je odlično za njegu kože, a uvijek se može naći u našim domovima je kokosovo ulje! Ako u njega dodate i pčelinji vosak, Vaša obuća neće propuštati vodu! Krenimo!

Potrebni sastojci:

  • kokosovo ulje
  • pčelinji vosak


Postupak:
Za izradu impregnirajuće masti trebat će Vam kokosovo ulje i vosak u omjeru 2:1! Omjer ne mora biti super precizan i odnosi se na volumen sastojaka u krutom stanju! Naribajte pčelinji vosak i tako nariban treba zauzeti 1/3 posudice u kojoj ćete držati mast. Otopite vosak na pari pa pred kraj dodajte kokosovo ulje, koje bi trebalo zazeti oko 2/3 posudice u kojoj ćete držati mast. Sastojke možete mjeriti i na žlice pa na svaku žlicu naribanog voska dodajte 2 žlice malo omekšalog kokosovog ulja. Kada su se sastojci potpuno otopili, dobro ih promješajte, pretresite u željenu posudicu i ostavite da se ponovo stisnu!

Uporaba:
Vlažnom krpicom dobro očistite obuću pa drugom čistom krpicom, koja je po mogućnosti nešto kao one magične krpe ili bar frotir, kružnim pokretima nanesite mast na kožu. Ako imate vremena, zgodno bi bilo da obuću prije mazanja malo ugrijete fenom. Na taj način će koža bolje upiti mast i vosak. Ostavite obuću nekoliko sati ili preko noći pa je dodatno ulaštite. Ako na nekim mjestima uočite bijele prevlake od voska, ta mjesta samo zagrijte fenom i istrljajte krpicom. Iako obuća neće biti potpuno nepropusna za vodu nakon prvog nanošenja, nakon nekoliko, noge će Vam sigurno ostati suhe! Naravno, ovu mast nikako nemojte koristiti na brušenoj ili lakiranoj koži, a ako se brinete prvo nanesite na mali komadić kože negdje gdje se neće vidjeti!

Ako smo Vas zainteresirale pa ste odlučili kupiti kokosovo ulje i vosak, na oznaci 'kozmetika' naći ćete mnoštvo recepata za domaće pripravke za njegu tijela, kruti parfem ili čak melem za njegu šapica i njuškica vaših dlakavaca. Kako se Vi brinete o obući? Imate li neke posebne trikove? Koristite li kokosovo ulje u kućanstvu i za što?

Pišite nam i uživajte u vikendu!

Pozdrav od Maja

Autor: Maje Zmaje

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0