Djeca i kompjuteri

Objavljeno 19.10.2016. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Danas je nezmislivo biti kompjuterski nepismen, što se prenosi i na djecu koja nas kopiraju kako u svemu drugome tako i u tome. Osim toga danas su sve mlađe generacije djece koje se znaju služiti računalom.

Djeca vole kompjutere iz više razloga; nudi im bogatstvo podražaja što auditivnih, vizualnih i taktilnih. osim toga koristeći kompjutere djeca razvijaju osjećaj kompetentnosti i kontrole što vodi ka povećanju samopuzdanja.

Postoje mnoge pozitivne strane korištenja kompjutera no i mogući negativni utjecaji kojih bi kao roditelji trebali biti svjesni. Isto tako važan je i kontekst u kojem se koristi tehnologija, da li je dijete na kompjuteru većinom radi igre ili putem njega traži informacije, uči itd.

Djeca oponašaju agresivna ponašanja koja vide, osobito ona koja se nagrađuju i opravdavaju kao u kompjuterskim igrama

Mnogi roditelji zabrinuti su upravo radi vremena koja njihova djeca provode igrajući kompjuterske igre, koje su sve popularnije među djecom. Igre kao takve mogu biti pozitivne jer mogu osim što su poticaj za druženje s vršnjacima, neke igre imaju pozitivan utjeca na koordinaciju oko-ruka, finu motoriku i razumijevanje prostornih odnosa. Ipak većina igara i to upravo one najpopularnije prepune su nasilja i sastoje se u uništavanju protivnika na što nasilniji način.

Poznato je da djeca oponašaju agresivna ponašanja koja vide, osobito ona koja se nagrađuju i opravdavaju kao u kompjuterskim igrama. Čestim i pretjeranim igranjem nasilnih igara može doći do identifikacije s nasilnim herojem, a mogu se javiti i zdravstveni i socijalni problemi kao što su povećana agresivnos, pretilost, smanjena fizička aktivnosti, nesanica, neuspjeh u školi, smanjena komunikacija u obitelji, školi i smanjena pažnja i interes.

Stoga je važno djetetu postaviti granice i birati sadržaje kojim se dijete služi na kompjuteru te neka kompjuter bude dio dnevne sobe, a ne dječje.Prije nego djetetu kupujete igru provjerite o kojoj igri se radi te da li je primjerena njegovoj dobi.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete, Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kada djetetu kupujete igre provjerite o kakvoj je igri riječ te je li primjerena njegovoj dobi. Učite djecu da osim igranja na kompjuteru mogu pronaći korisne izvore informacija i znanja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0