Djeca i sport

Objavljeno 01.04.2014. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Kad uočite djetetov interes za određenu sportsku aktivnost omogućite mu prva isprobavanja i upoznavanja s tim sportom.

Sudjelujući u sportskim aktivnostima djeca ne samo da razvijaju tjelesnu spretnost, vlastite potencijale i zdrav način života, nego mogu time poboljšati vlastitu sliku o sebi, povećati svoje samopouzdanje i svijest o vlastitim sposobnostima. Druženjem s vršnjacima razvijaju socijalne vještine, uče funkcionirati u timu i stječu nova poznanstva koja ponekad traju cijeli život.

Važno je da vaša inicijativa uvijek nastupi tek kada je dijete već izrazilo svoju želju za bavljenjem određenim sportom.

Međutim, važno je da vaša inicijativa uvijek nastupi tek kada je dijete već izrazilo svoju želju za bavljenjem određenim sportom jer tjeranjem na treninge dijete će biti frustrirano i nezadovoljno. Ako se mora baviti aktivnošću koja ga ne zanima neće biti ni rezultata.

Ambiciozni roditelji voljeli bi vidjeti svoju djecu kao vrhunske sportaše, a to teško ide bez tzv. drilanja  kada dijete često mora ići i iznad onoga za što je razvojno spremno. Svako inzistiranje na vrhunskim rezultatima i poticanju natjecateljskog duha u smislu nadmetanja kod djeteta stvara pritisak, napetost i osjećaj da vrijedi jedino ako pobjeđuje.

Preporučuje se dobro poznavati trenera svog djeteta

Ovdje se krije i zamka za roditelje koji pokušavaju biti „treneri“ vlastitoj djeci. Lako se može dogoditi da svoje  dijete počnu  promatrati kroz prizmu uspjeha i neuspjeha. Nerjetko se događa da roditelj-trener otvoreno izražava svoje nezadovoljstvo zbog djetetova neuspjeha, a u ekstremnim slučajevima dolazi i i do vikanja, vrijeđanja, pa čak i udaraca. Zato je izrazito važno da raditelji s djecom ne razgovaraju samo o sportu  i da provode slobodno vrijeme na kvalitetan način, družeći se što više izvan „treninga“.

Također se preporučuje dobro poznavati trenera svog djeteta, provjeriti njegovo iskustvo u radu  s djecom i metode koje koristi u radu  kako biste bili sigurni da dijete na treninzima neće biti izloženo ponižavanju. Potičite dijete da vam priča kako se osjeća i što se događa za vrijeme sportskih aktivnosti. Dobrobit, sreća i zdravlje djeteta važniji su od bilo kakvog velikog uspjeha i rezultata.  

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete? Gordana Buljan Flander, Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Važno je da dijete samo pokaže prvotni interes za određeni sport.

Napomena
Baveći se sportom djeca razvijaju tjelesnu spretnost, samopouzdanje, razvijaju socijalne vještine i stječu nova poznanstva.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0