Djeca, šećer i sol

Objavljeno 04.07.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Ljudi, odnosno djeca imaju urođenu sklonost prema slatkom i slanom te odbijanju kiselih i gorkih okusa.

Evolucijski, Homo sapiens skloniji je energetski bogatoj hrani (slatko), a instinktivno izbjegava hranu koja može nepovoljno djelovati na njegovo zdravlje. Ove genetske predispozicije razvijene upravo u cilju veće konzumacije hrane velike energetske gustoće, koja se nekada davno puno teže i rijeđe uspijevala naći.

No, danas se javlja briga da upravo te prehrambene preferencije mogu biti preduvjet za neuravnoteženi prehrambeni unos budući da se okruženje odlikuje dostupnom i jeftinom energetski bogatom hranom koja obiluje šećerima, masnoćama i solju.

Međutim, genetske predispozicije mogu se mijenjati iskustvom, a roditelji imaju osobito važnu ulogu u razvoju djetetovih preferencija prema hrani i okusima. Zbog toga se u dojenačkoj dobi tijekom uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu preporučuje davati namirnice u izvornom obliku, bez dodanih šećera i soli, što pogoduje ne samo kratkoročnom zdravlju već i postavljanju sklonosti za slatko i slano na niže razine za kasniji život.

Šećer

Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije za tijelo, a dijele se u dvije velike skupine: jednostavni ugljikohidrati (šećeri) i složeni (škrob). Jednostavni ugljikohidrati uključuju, između ostalih, poznate voćne šećere (fruktozu i glukozu), mliječni šećer (laktozu) i konzumni, bijeli šećer (saharozu).

Konzumni šećer proizvodi se od šećerne repe ili šećerne trske. Odličan je izvor energije, no ne daje tijelu ni jedan važan nutrijent. Prekomjerna konzumacija šećera glavni je faktor rizika za stvaranje zubnog karijesa, prekomjerne tjelesne mase i pojave proljeva.

Poznato je da se jednostavni šećeri nalaze u namirnicama kao što su slatkiši, deserti i sokovi, no ti su šećeri često skriveni u nekim namirnicama: kečapu, žitaricama za doručak, pecivima, voćnim jogurtima i desertima, konzerviranom voću i povrću te raznim gotovim umacima.

Ne treba u potpunosti eliminirati rafinirani šećer iz prehrane vašeg djeteta. Zapravo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa ograničavanje potrošnje rafiniranog šećera na 5 do 10% ukupnih dnevnih energetskih potreba, a to znači da od preporučenog dnevnog unosa za djecu od 1 do 4 godine (1000 kcal) 50 do 100 kcal potječe iz jednostavnih šećera (a to su 2 do 4 čajne žličice).

Sol

Uloga soli, odnosno natrijevog klorida jest da održava ravnotežu tekućina u tijelu i pomaže funkciju probavnog i živčanog sustava.

Djeci je potrebna vrlo mala količina soli (1 do 2 g na dan) te će prirodno svoje potrebe zadovoljiti pravilnim načinom prehrane. Kao i prema slatkom, djeca imaju urođenu sklonost prema slanom, zbog toga postoji velika vjerojatnost da djeca čija prehrana obiluje slanim jelima razviju još veću sklonost k dodatnom soljenju, a poznato je da velik unos soli može uzrokovati zdravstvene probleme kasnije u životu, npr. visoki krvni tlak.

Osim soli koja se dodaje prilikom pripreme jela bitno je napomenuti da su oko 3/4 ukupne soli koju djeca jedu već skrivene u hrani, uključujući i procesiranu hranu, kao što su grickalice, žitarice za doručak, salame, sirevi, gotova jela, umaci i konzervirani proizvodi.

Najbolji način na koji možete smanjiti količinu šećera i soli u djetetovoj prehrani jest u prvom redu postaviti mjeru umjesto zabrane, zatim eliminirati gazirane napitke i sokove, smanjiti unos grickalica (čips, slani štapići), provjeriti deklaracije proizvoda koje kupujete te pametno kuhati (korištenjem nekih sastojaka možete povećati slatkoću jela, npr. cimeta, muškatnog oraščića, grožđica, ili poboljšati okus začinima kao što su bosiljak, peršin, origano).

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Roditelji imaju osobito važnu ulogu u razvoju djetetovih preferencija prema hrani i okusima. Zbog toga se u dojenačkoj dobi tijekom uvođenja novih namirnica u djetetovu prehranu preporučuje davati namirnice u izvornom obliku, bez dodanih šećera i soli, št

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0