Djeca spretnost stječu postupno

Objavljeno 01.08.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Neka djeca su navodno konstantno nespretna. Njihovi roditelji to zamjećuju ali ne pridaju tome previše pozornosti. Dječji psiholozi utvrdili su kako se radi o prezaštićenoj djeci koja su navikla da ih stariji i odrasli usmjeravaju te često zabranjuju određena ponašanja.

Uz previše zabrani i upozorenja, djeca teško mogu otkriti za što je njihovo vlastito tijelo sposobno a za što nije.

Ponekad su nespretna i hiperaktivna djeca koja nemaju vremena stati i razmisliti o okolini u kojoj se nalaze i posljedicama svojih djelovanja. Nespretna su, takošer, i djeca kojoj nedostaje samopouzdanja pa se iz straha od neuspjeha ne usuđuju nešto učiniti. Ovakva djeca su u začaranom krugu iz kojega se teško izvući - što su strašljiviji, oni su nespretniji, a zbog svake nove nespretnosti povlače se još više u sebe. 

Roditelji prije svega moraju imati na umu da se spretnost stječe s godinama. Dijete od 5 godina zasigurno je nespretnije od djeteta starog 11 godina. Razlog tome je prilično jednostavan: mozak petogodišnjaka naprosto još nije dovoljno sazrio, jer tek kada se veze između živčanih stanica mozga prekriju mijelinom, tvari koja olakšava prijenos poruka, mozak dostiže svoj maksimum.

Mijelinizacija živčanih stanica završava tek tamo negdje oko 20. godine. Zato ne tražite od djeteta vještine kojima ono objektivno nije doraslo. I još nešto, kupujte djetetu samo one igračke koje su predviđene za njegov uzrast.

Budite strpljivi

Kada dijete pokušava nekome nešto pokazati ili mu treba duže od 15 minuta da pokuša zavezati cipele, roditelji mu najčešće priskaču u pomoć, učine to umjesto njega te na taj način dobivaju na vremenu. Umjesto podizanja tenzija, udahnite duboko, pokažite strpljenje, ohrabrite dijete i dajte mu priliku da nauči biti spretnije.

Svakodnevna vježba

Postoji mnogo načina kako dijete može vježbati svoju spretnost ako mu dopustite - neka se samo hrani, pije vodu, pomaže vam oko postavljanja i raspremanja stola, može vam pomoći prostrijeti rublje, ponijeti vrećice iz trgovine, poslagati stvari u ostavu ili hladnjak.

Promatranje drugih je također jedan od načina za postizanje veće spretnosti. Tijekom svih aktivnosti, djetetu je, barem na početku, potrebna pomoć ili podrška. No, to ne znači da mu stalno morate pokazivati kako se nešto obavlja ili ga tjerati da istu radnju obavlja sve dok je ne izvede bez greške. Najbolje je motivirati dijete da promatra druge kako nešto obavljaju ili pospremaju te da potom pokuša učiniti to isto.

Zajednički rad

Manualna aktivnosti pomoći će djetetu da postane spretnije - dajte djetetu bojanke neka vježba bojanje bez prelaženja linija, gradite s njime kule u pijesku ili dvorce od kockica, pokažite mu kako slikati vodenim bojama ili izrađivati figurice od plastelina i slično.

Sport također pomaže

Dokazano je kako je sport jedan od najboljih načina vježbanja koncentracije i koordinacije pokreta djeteta.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Postoji jasna povezanost svih elemenata razvoja pa razvoj motorike utječe na razvoj ostalih elemenata mozga.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing