Djeca suputnici u automobilu

Objavljeno 17.05.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Preporučljivo je voziti dijete u smjeru suprotnom od kretanja automobila najmanje do dvije godine kako bi sigurnost djeteta bila povećana na maksimum.

Od najranije dobi naši najmlađi su sudionici u prometu kao suputnici u automobilu. Nikada nemojte voziti djecu a da se ne pobrinete da su pravilno smještena u odgovarajućoj sjedalici i vezana. 

Vožnja djeteta u sjedalici i vezivanje djeteta je zakonska obaveza.

To je vrlo bitno jer u prometnim nesrećama svake godine strada, odnosno ozlijedi se ili pogine više djece nego ih se razboli od bilo koje ozbiljne bolesti. Osim toga vožnja djeteta u sjedalici i vezivanje djeteta je zakonska obaveza.

Autosjedalice i pojas najefikasnija su sredstva za sprječavanje stradavanja djece

Dječje sigurnosno sjedalo u automobilu mora biti pravilno postavljeno i pričvršćeno, a sigurnosni pojas mora se zakopčati tako da usko priliježe uz tijelo djeteta, a da ga nigdje ne žulja. Za djecu različite dobi postoje različita sjedala. Za djecu do dobi od devet mjeseci, odnosno do deset kilograma težine, koriste se sigurnosne ležaljke koje su smještene tako da je dijete leđima okrenuto u smjeru vožnje. Nekad roditelji, kada sami voze djete, sjedalicu stavljaju na prednje sjedište kako bi imali dijete na oku. U tom slučaju zračni jastuk suvozača obavezno mora biti isključen.

Za djecu od devet mjeseci do oko šest godina koriste se sigurnosna sjedala koja su smještena na stražnjem sjedištu iza suvozača, u kojima dijete sjedi i pričvršćeno je pojasom sjedalice.

Za djecu stariju od šest godina, pa sve dok ne narastu dovoljno da im sigurnosni pojas automobila dobro pristaje (oko 150 cm), koriste se posebni jastuci ili podmetači, tako da je dijete sjedeći na takvom podmetaču višlje i može se normalno vezati pojasom.

Autosjedalice i pojas najefikasnija su sredstva za sprječavanje stradavanja djece u prometnim nesrećama koje su vodeći uzrok ozljeđivanja djece do dobi od 15 godina.

Izvor: www.zzjzpgz

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

U automobilu djeca moraju biti pravilno smještena u odgovarajućoj sjedalici i vezana.

Napomena
Autosjedalice i pojas najefikasnija su sredstva za sprječavanje stradavanja djece u prometnim nesrećama koje su vodeći uzrok ozljeđivanja djece do dobi od 15 godina.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing