Djeca trebaju rutinu

Objavljeno 25.05.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Dijete se osjeća sigurnijim ako se u njegovom svakodnevnom životu uspostavi redovni ritam.

Kao odrasli ljudi svjesni smo posljedica nedovoljnog sna, neredovite ishrane i pretjeranog rada. Malo dijete još je osjetljivije i može ga uznemiriti i najmanja izmjena u svakodnevnoj rutini. Dosljednost djetetu pruža utješni osjećaj sigurnost, pa ako uspostavimo redovni ritam u njegovom životu  ono će naučiti da postoji odgovarajuće mjesto, odgovarajuće vrijeme i odgovarajući postupak za sve. Time će nestati iscrpljujući pregovori između roditelja i djece.

Ako dijete nema ravnoteže između odmora i djelatnosti lako može postati preumorno

Djeca koja imaju stabilan i dosljedan kućni život  najsigurnija su  i mogu se pouzdano suočiti s neočekivanim situacijama. Ako je dijete nesigurno i nervozno  njegov osjećaj nesigurnosti početi će nestajati kad shvati da se može osloniti na starije i da će određene stvari biti iste kao što su to bile jučer i danas. Na primjer, ako zna da će mu otac svake večeri doći i čitati mu priču, dosljednost u tome smirit će djetetovu zabrinutost.

Pružajući djetetu sigurnost redovite rutine koja ga potiče da podijeli svoje vrijeme na aktivnost i mirovanje, štitimo ga od emocionalnog i tjelesnog iscrpljivanja.  Ako dijete nema ravnoteže između odmora i djelatnosti, iako prirodno otvoreno i puno energije, lako može postati preumorno. To često može dovesti do srdžbe, hiperaktivnosti i poremećenog sna. Ritmički i siguran način života ojačava djetetovu volju, ono postaje sretnije, zadovoljnije i spava mirnijim snom. To sve postavlja temelje za razvoj pouzdane i disciplinirane zrele osobe.

Izvor: Zdravo djetinjstvo, John B. Thomson, ABC Naklada, Zagreb, 2002.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Djetetu je potrebna ravnoteža između odmora i aktivnosti.
Ukupni dojam

5

Pružajući djetetu sigurnost redovite rutine štitimo ga od emocionalnog i tjelesnog iscrpljivanja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing