Dječja štednja

Objavljeno 05.02.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Medo štedo, Bubašpara, Pčelica, Folki, Dupinko, Vjeverica, Kompić, Mravac, Pikolino -većina ovih simpatičnh naziva vjerojatno su vam poznata.

Radi se o bankarskim programima dječje štednje. Usprkos teškim vremenima mnogi roditelji odlučuju  izdvajati određeni mjesečni iznos za oročenu dječju štednju, pogotovo zato što su kamate na tu štednju najpovoljnije, nude se premije, a najmanji iznos štednje od 100 kuna mjesečno je uglavnom prihvatljiv.

Sve to zaista dobro zvuči i donijeti odluku o dječjoj štednji ne bi trebalo biti teško. Međutim, ako mislite kako bi vam se moglo dogoditi da će vam novac od takve štednje zatrebati za neke druge životne troškove, dobro se raspitajte prije sklapanja ugovora.

Dječja štednja nije vaša, već imovina djeteta

Dječja štednja može se koristiti isključivo namjenski za potrebe djeteta - za uzdržavaje, liječenje, odgoj, školovanje ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta. Mnogi roditelji bili su ogorčeni zbog toga što prilikom otvaranja računa na ime djeteta nisu bili upoznati sa zakonskim ograničenjima u raspolaganju djetetovom ušteđevinom.

Naime, Obiteljskim zakonom propisano je da novac koji uplaćujete na dječju štednju nije vaša, već imovina djeteta. U cilju zaštite dječje imovine država je propisala da roditelji mjesečno mogu, bez suglasnosti socijalnog radnika, s računa podizati najviše 903 kuna ako je riječ o djetetu do 7 godina starosti, 1.070 kuna ako dijete nema više od 13, te 1.175 kuna ukoliko je riječ o djetetu starom od 13 do 18 godina. Za sve iznenadne troškove iznad navedenih iznosa do novca možete doći samo uz odobrenje Centra za socijalnu skrb. Isto tako kod prijevremenog raskida ugovora isplata se može obaviti isključivo uz potvrdu izdanu od Centra za socijalnu skrb.

Ako vam nefleksibilnost isplate ne smeta, činjenica je da niti jedan drugi bankarski proizvod nije konkurentan dječjoj štednji.

Izvor: www.pametnakuna, www.hpb.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Obiteljskim zakonom propisano je da novac koji uplaćujete na dječju štednju nije vaša, već imovina djeteta.

Napomena
Ukoliko vam nefleksibilnost isplate ne smeta, činjenica je da niti jedan drugi bankarski proizvod nije konkurentan dječjoj štednji.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0