Djetetov polazak u vrtić

Objavljeno 27.08.2013. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Čuvarkuća u suradnji s … oblačić logo Djetetov prvi susret s vrtićem svakako spada u jedan od velikih događaja u djetetovom životu, možda i najveći do tada, no to je ujedno i veliki događaj za cijelu obitelj.

Puno roditelja se pribojava tog trenutka, jer su svi imali priliku slušati o različitim iskustvima s vrtićem te o djeci koja su se teško prilagodila na vrtić. No, ono  najvažnije je da se sva djeca na kraju uspješno prilagode na vrtić, samo je pitanje hoće li to biti odmah ili malo kasnije. Naravno, ako je dijete po prirodi plaho i povučeno te jako vezano uz majku, postoji s razlogom bojazan da će se pojaviti separacijska anksioznost, no to ne znači da vi kao roditelj ne možete ništa napraviti da mu olakšate prilagodbu na novu situaciju.

Anksiozan roditelj, anksiozno dijete

Važno je imati na umu da dijete, bez obzira na svoju dob, uvijek može detektirati nervozu roditelja, koliko god to vi pokušavali sakriti. Djetetov polazak u vrtić je velika promjena za cijelu obitelj, a pogotovo za majke, koje se u modernom društvu bore s konfliktom uloga: kako biti uspješna majka, zaposlena žena, kućanica, žena itd. Važno je da mame ne osjećaju krivicu zato što dijete šalju u vrtić, jer je to važna stepenica za djetetov razvoj, kako kognitivni tako i socijalni. Uz to, može se i kod majki javiti nelagodan osjećaj zbog odvajanja od djeteta, pogotovo mame koje su do tog trenutka bile doma s djetetom, ali jako je važno da dijete to ne osjeti, jer će se samo pojačati njegova separacijska anksioznost. Vaš odnos neće biti narušen samo zato što ćete manje vremena provoditi zajedno, važno je kako provodite ono vrijeme kada ste zajedno.

Učinite vrtić sigurnim i privlačnim mjestom

Dakle, važno je da dijete zna da ide u okolinu gdje će biti sigurno, gdje će uživati i gdje će njegova mama ili tata doći po njega. Zato su jako važna privikavanja, ali puno može pomoći da već i prije prvih odlazaka u vrtić pričate lijepo o tom mjestu, opisujete kako lijepo igralište ima, kako su super tete tamo, kako ima puno djece, da će upoznati puno prijatelja i da će se lijepo zabaviti. Objasnite mu detaljno što može očekivati te mu ispričajte neku lijepu priču iz vlastitog sjećanja o vašem boravku u vrtiću. Negativne priče svakako izbjegavajte, jer će dijete osjetiti ako imate negativan stav prema vrtiću, što će samo pojačati njegov otpor, ako postoji.

Još jedan način da vrtić postane sigurnim mjestom je da potaknete dijete da ponese sa sobom svoju najdražu igračku, jer na taj način nosi i osjećaj od doma sa sobom, ali i svog dobrog prijatelja. Neka pokaže svom medu vrtić i upozna ga s ostalim igračkama tamo.

Vježbajte odvajanje

Svakako je poželjno i dobro već prije vrtića vježbati odvajanje od djeteta, u smislu da date nekome da vam ga pričuva, netko tko nije iz užeg kruga obitelji, u smislu da mu je u potpunosti poznata osoba. Pritom vježbajte odvajanje, pri čemu je važno da je dijete svijesno trenutka u kojem ćete vi otići. Možda se čini puno praktičnijim da samo nestanete u trenutku kada se dijete zaigralo, ali na taj način će dijete izgubiti povjerenje u vas i neće se više moći opustiti u igri, kada nije s vama, jer će konstantno biti na oprezu da opet ne nestanete. Najbolje je djetetu objasniti da morate ići sada i da ćete se brzo vratiti, pri čemu je važno da onda to stvarno i napravite. Koliko god mala djeca bila, nikad im nemojte govoriti neistine, jer oni puno više razumiju stvari, nego što to mi mislimo te isto tako jako dobro pamte sve što im kažemo. Ovo je posebno važno ako nastupi snažna emocionalna reakcija (plač), jer govorenje neistine će se možda učinti kao najpraktičnije rješenje, možda će i biti efikasno u tom trenutku, ali dugoročno će donijeti samo negativne posljedice.

 Negativne emocionalne reakcije djeteta na odvajanje su prirodni procesi i s vremenom će one iščeznuti. Naravno, na djetetov temperament ne možemo puno utjecati i neka djeca će se morati dulje prilagođavati te će cijeloj obitelji biti teže, nego nekim drugim obiteljima, ali zapamtite da su to sve normalni procesi u djetetovom životu. Nemojte da vam to bude izvor stresa, nego se opustite i ponosno gledajte kako vaše dijete savladava novu veliku stepenicu u svom životu!

Autor: Maja Bonačić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Svakako je poželjno i dobro već prije vrtića vježbati odvajanje od djeteta, u smislu da date nekome da vam ga pričuva, netko tko nije iz užeg kruga obitelji, u smislu da mu je u potpunosti poznata osoba.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0