Đumbir i jutarnje mučnine kod trudnica

Objavljeno 14.08.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … plant logo Lijekovi za ublažavanje jutarnjih mučnina u pravilu se opravdano izbjegavaju, ali i ne preporučuju. Upravo zbog toga, alternativni i prirodni izvori koji mi mogli poslužiti u svrhu ublažavanja ovih tegoba sve više plijene pažnju znanstvenika, liječnika, ali i samih trudnica.

Mučnine i povraćanje (često zvane i jutarnje mučnine) su vrlo česti simptomi trudnoće i po nekim podacima zahvaćaju čak oko 80% trudnica. Jutarnje mučnine najčešće počinju između 6. i 12. tjedna trudnoće, a većinom traju do kraja trećeg mjeseca trudnoće. Kod manjeg broja trudnica mogu potrajati i puno duže.

Iako točan uzrok mučnina u trudnoći nije u potpunosti razjašnjen, većinom se smatra da promjene u hormonalnom sustavu djeluju na gastrointestinalne funkcije (smanjenje motaliteta, mišićne kontrakcije i opuštanje želuca i crijeva uslijed djelovanja progesterona), što dovodi do mučnine i povraćanja.

Lijekovi za ublažavanje jutarnjih mučnina u pravilu se opravdano izbjegavaju, ali i ne preporučuju. Upravo zbog toga, alternativni i prirodni izvori koji mi mogli poslužiti u svrhu ublažavanja ovih tegoba sve više plijene pažnju znanstvenika, liječnika, ali i samih trudnica.

Od prirodnih, biljnih izvora koje se koriste u svrhu ublažavanja jutarnjih mučnina i mučnina kod trudnica na prvom mjestu je definitivno đumbir (ginger, ingver). 

Zapravo, najveći broj radova vezan uz proučavanje učinkovitosti đumbira (ginger, ingver) kod probavnih nelagodnosti rađen je upravo na trudnicama, odnosno kod trudnica sa pojavom jutarnjih mučnina.

Obzirom na dugotrajnu tradiciju korištenja te dokazane učinke primjene đumbira na gastrointestinalni sustav, kroz brojne znanstvene studije praćena je njegova učinkovitost, sigurnost uporabe i djelotvornost u primjeni tijekom trudnoće.

Ovdje iznosimo samo neka, novija saznanja:

- Jedna sistematična studija  revidirala je 6 dvostruko slijepih, randomiziranih studija koje su pratile djelovanje đumbira na ublažavanje jutarnjih mučnina kod trudnica u odnosu na placebo te vitamin B6. Studije su sveukupno uključivale 675 trudnica. Pokazano je da su, za razliku od trudnica koje su primale placebo, trudnice koje su uzimale đumbir imale manje problema sa jutarnjim mučninama, te da je đumbir gotovo jednako djelotvoran kao i vitamin B(ref.1).

- Vutyavanich i sur. (2001) pratili su trudnice u gestacijskom periodu do 17 tjedana. Podijeljene su u dvije skupine: placebo i kapsule đumbira (250 mg kapsula 4 puta dnevno kroz 4 dana). Skupina koja je uzimala đumbir u prosjeku se osjećala značajno bolje u odnosu na placebo skupinu (29% manje simptoma) (ref 2).

- Smith i sur. (2004) ispitali su da li je uzimanje đumbira u svrhu tretiranja mučnine i povraćanja kod trudnica ekvivalent vitaminu B6. Trudnicama (291 žena; gestacijska dob od 8-16 tjedana) je davano 350 mg (1 kapsula) đumbira ili vitamin B6 (25 mg; 1 kapsula) 3 puta dnevno kroz 3 tjedna. Studija je demonstrirala da je đumbir jednako učinkovit kao i vitamin B6 (ref 3).

- Ozgoli i sur. (2009) prikazali su da je uzimanje đumbira u skupini trudnica sa pojavom mučnina i povraćanja u usporedbi sa placebo skupinom (32 ispitanika) značajno doprinijelo u smirivanju tegoba (85%). Dnevna doza đumbira iznosila je 4 puta po 250 mg, a primjenjivana je kroz 4 dana (ref. 4).

- Ensiyeh i Sakineh (2009) također su uspoređivali djelovanje vitamina B6 i đumbira kod trudnica sa mučninama i epizodama povraćanja. Istraživanje je uključivalo 70 žena. Jedna grupa uzimala je dnevno 1g đumbirova ekstrakta, a druga dnevno 40mg vitamina B6, obje kroz 4 dana. Srednja vrijednost pozitivnih promjena (uočeno smanjenje intenziteta pojava) je kod skupine koja je uzimala đumbir bilo značajno veće (P=0,024) nego li kod skupine koja je uzimala vitamin B6 (ref 5).

- Nedavno objavljen rad (2012) analizira učinkovitost i sigurnost uporabe đumbira kod mučnina i povraćanja induciranih trudnoćom sistematičnom pretragom znanstvenih publikacija (MEDLINE i TRIP baze podataka) i to objavljenih u periodu od 2000. do 2009. godine. Sve studije su rađene sa mono oblicima proizvoda đumbira te primjenom u dnevnim dozama od 500 do 1050 mg. Zaključak istraživanja je da je đumbir učinkovit odabir kod tretiranja jutarnjih mučnina i podjednako učinkovit kao vitamin B6. Analiza provedenih studija također pokazuje da je đumbir siguran za uporabu (ref. 6).

- Portnoi i sur. (2003) također su pratili sigurnost uporabe i učinkovitost đumbira kod trudnica (187 ispitanika; 66 ispitanika koristilo đumbir). Značajnost ove studije je i praćenje te usporedba rasta i razvoja rođene djece (do 12 mjeseci starosti) djeteta ispitanih majki. Rezultati studije ukazuju da đumbir ne utječe na povećanje malformacija i normalan razvoj djeteta, a budući da se tijekom studije nije uvjetovao oblik i doza đumbira, učinkovitost njegova djelovanja je ocjenjena kao sigurna (ref. 7).

- Wilkinson (2000) pratila je učinak đumbira na razvoj fetusa. Gravidni Sprague-Dawley štakori izloženi su đumbiru. Studijom nije utvrđena toksičnost za majke, kod tretiranih fetusa nisu pronađene malformacije, ali utvrđena je povezanost sa povećanom tjelesnom masom i jače razvijenim koštanim sustavom fetusa. Ovaj rad citira se od strane regulatornih tijela kao referencom na temelju koje se đumbir svrstava u skupinu biljaka sa moguće zabrinjavajućim supstancama (Scientific report of EFSA – Compendium of botanicals reported to contain naturally occuring substances of possible concern for human health when used in food and food supplements). No, velik broj studija provedenih i prije i nakon ove studije nije utvrdio slične povezanosti. Ujedno, rad je rađen na štakorima, i relativno malom uzorku, dok su kasniji radovi rađeni na ljudima, te većem broju ispitanika. Klinički značajne studije nisu utvrdile veću učestalost loših ishoda trudnoće ili utjecaja na razvoj fetusa (ref. 8 i 9).

Zaključak ovih, ali i mnogih drugih radova bio bi da se đumbir u dozama od 1000 -1200 mg dnevno raspoređeno u nekoliko doza na dan, može smatrati sigurnim za uporabu tijekom trudnoće.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Đumbir kapi sadrže tekući i bezalkoholni oblik ekstrakata ekološki uzgojena podanka (rizoma, korijena) đumbira (ginger, ingver).

Napomena
Đumbir kapi dodatak su prehrani kao prirodna pomoć za olakšavanje probavnih tegoba i bolje funkcioniranje probave!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0