Đumbir kapi

Objavljeno 13.08.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … plant logo Prirodna pomoć za olakšavanje prirodnih tegoba i bolje funkcioniranje probave.

Đumbir (Zingiber officinale), ingver ili ginger od davnina je poznat po mnogobrojnim lijekovitim svojstvima. Najčešće je njegova primjena usmjerena na razne probavne tegobe i smetnje. Kao tradicionalna, prirodna pomoć koristi se za ublažavanje jutarnjih mučnina kod trudnica te mučnina uzrokovanih putovanjima / kretanjem. Učinkovitost đumbira (ginger, indgver) kod ublažavanja mučnina potvrđuju i brojni radovi i kliničke studije. Zato ga se često preporučuje i osobama s tegobama kao što su: dispepsija, nadutost, grčevi, dijareja, kod mučnina i povraćanja tijekom trudnoće, putovanja ili pak uzrokovanih bolestima. Đumbir je izuzetan stomahin, pa se preporučuje i za pojačavanje apetita te sekrecije probavnih sokova.

Djelovanje:

Pozitivan učinak đumbira na probavni sustav objašnjava se kroz nekoliko mehanizama:

  • Sprječava ili smanjuje osjećaj mučnine i povraćanje (na razini inhibicije djelovanja cisplantina kao uzročnika mučnine, povraćanja i inhibitora pražnjenja želuca, te uključivanjem kolinergičnih M3 receptora i sertonergičnih 5-HT3 i 5-HT4 receptora koji su antagonisti seratonina) 
  • Poboljšava tonus i pokretljivost (peristaltiku) probavnog sustava
  • Potiče lučenje želučanih sokova i enzima (posebice pankreasne amilaze i tripsina) čime omogućuje brži i lakši prolaz hrane kroz probavni sustav
  • Učinkovitija probavljivost hrane (potiče gastrointestinalni motalitet, pokretljivost)
  • Djeluje protuupalno na čitav organizam, a posebice probavni zbog visokog antioksidacijskog potencijala
  • Smanjuje vrijeme prolaska hrane kroz probavni sustav

Primjena

Primjena đumbira praćena je i kroz razne kliničke studije koje potvrđuju njegovu visoku učinkovitost i sigurnost uporabe. To se prvenstveno odnosi na:

  1. jutarnje mučnine kod trudnica
  2. bolesti putovanja
  3. mučnine i probavne nelagodnosti uzrokovane lošom probavljivošću hrane i slabom peristaltikom (konstipacija, ulcerozni kolitis, nadutost, dispepsija, slabije pražnjenje želuca i nerazgrađivanje hrane te mučnine i povraćanje)

Zbog izuzetnih protuupalnih svojstava, osim kod probavnih tegoba đumbir se vrlo često preporučuje i za ublažavanje simptoma prehlade, ali i artritisa.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Đumbir kapi sadrže tekući i bezalkoholni oblik ekstrakata ekološki uzgojena podanka (rizoma, korijena) đumbira (ginger, ingver).

Napomena
Uzimanje Đumbir kapi za ublažavanje tegoba mučnina tijekom trudnoće preporučujemo u dozi do 1000 mg na dan, raspoređeno kroz nekoliko uzimanja dnevno, te uz obvezno savjetovanje s liječnikom!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0