Dnevni ritam beba

Objavljeno 30.09.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Znanstvenici koji se bave istraživanjem ponašanja male djece podijelili su dnevni ritam beba u nekoliko stanja koja se stalno izmjenjuju.

Što je dijete manje to je pravilno tumačenje njegova raspoloženja važnije. U pravilu razlikujmo šest osnovnih stanja.

  • Mirno budno stanje  - beba se gotovo ne miče, oči su joj širom otvorene i pozorno promatra što se događa.To razdoblje dobro je za mirne igre u kojima dijete može pogledom slijediti majčino i očevo lice ili neki predmet. U ovoj fazi u drugoj polovici prve godine života preporučljive su igre za finu motoriku.
  • Aktivno budno stanje - to je najbolje vrijeme za igru. Dijete se često miče, glasa se i „šara“ pogledom uokolo. Sad je idealno vrijeme za igre kretanja. Što je dijete starije te aktivnosti traju dulje. Važno je da se dijete u toj fazi nauči zabaviti i samo.
  • Vikanje i plakanje je faza u kojoj vam beba šalje poruke da je gladna ili da se ne osjeća dobro. Tada bebu treba podignuti i smiriti je tako da se zadovolje njene potrebe zbog kojih je digla viku. Kada se umiri ubrzo će prijeći u aktivno stanje i biti spremna za igru.
  • Beba je pospana prije odlaska na spavanje ili neposredno nakon buđenja. Oči joj djeluju gotovo posve nezainteresirano i pogled je često „staklast“. Može se i mrštiti, a vjeđe su joj teške. Tada dijete treba pustiti da utone u stan ili da se polako probudi.
  • Razdoblje mirnog sna prepoznatljivo je po posve opuštenom bebinom licu. Vjeđe su spuštene i mirne i beba se gotovo ne miče.
  • REM faza - polovica razdoblja sna sastoji se od aktivnog sna koji se sa razdobljem mirnog sna izmjenjuje otprilike svakih pola sata. Za to razdoblje sna tipično je da su oči uglavno zatvorene, uz povremeno treptanje. Bebine usne i oči često se miču ispod vjeđa. Za vrijeme REM faze mozak je vrlo aktivan i upravo tada dijete sanja, meškolji se, miče rukama i nogama i nepravilno diše, pa roditelji misle da će se beba svakog trenutka probuditi. Međutim, u toj fazi ne treba uzimati bebu na ruke u želji da je umirite, ona će sama ponovno uspostaviti ravnotežu i vratiti se u fazu mirnog sna.

Izvor: Razvoj djece kroz igru, Anne Pulkkinen

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

4

Aktivno budno stanje je najbolje vrijeme za igru i kretanje.

Napomena
U REM fazi ne treba uzimati bebu na ruke, ona će sama ponovno uspostaviti ravnotežu i vratiti se u fazu mirnog sna.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing