Dobar tata!

Objavljeno 26.07.2014. | Dobna skupina: 0-1

Želite ono najbolje za svoje dijete. Želite mu pružiti sve i više no što ste sami imali. To je divno, ali kako uspjeti?

Postali ste tata. Vaš svijet okreće se oko nove bebe, a vi ste zbunjeni. Možda vam se uloga oca ne čini previše važna. Možda se čak osjećate izgurani iz života majke svojeg djeteta. No, uloga oca u životu djeteta važna je upravo toliko koliko i uloga majke.

Biološki, majka je prva osoba koja djetetu treba. Majka mu omogućuje opstanak dajući mu hranu i sebe (dijete i majka bili su usko povezani devet mjeseci i tu vezu je teško nadomjestiti). No kako dijete raste, potreba za ocem postaje sve veća i otac ima sve važniju i ključniju ulogu. Pitate se kako tu ulogu odigrati najbolje što možete.

Dobar tata je pažljiv prema svim  članovima obitelji, nježan je prema majci svoje djece, ne sukobljava se s pred djecom te se slažu pri načinu odgoja djece. Tata, kao i mama mora biti čvrsta i jaka osoba koja će bliskima pružiti oslonac i  podršku. Takvi morate biti i naspram djece. Uvijek prisutni, redovito spremni na igru i razgovor, strpljivi i dosljedni. Tata mora biti strog, ali uvijek pravedan - djeca ga se ne smiju bojati već ga moraju poštovati.

Uloga oca u životu djeteta važna je upravo toliko koliko i uloga majke.

Mora voljeti bezuvjetno i to mora znati pokazati. Također mora biti pozitivan, znati pohvaliti, nikad ne vrijeđati. Kakav će otac uzor biti svojoj djeci, takva će djeca i postati, uvjerena kako je to pravi put. Budete li sve to pružali svojoj djeci, steći ćete njihovo povjerenje i poštovanje.

Djeca vrlo brzo nauče razlučiti dobro od lošeg i nećete se ni snaći, a ona će vas "pročitati". Budete li im dobar uzor nastojat će se  poistovjetiti s vama, a kad čujete: "Kad odrastem, želim biti kao tata!" neće biti kraja vašoj sreći. Dobar tata sluša svoju djecu srcem, a ne razumom. U pravom trenutku zna reći: "Ponosim se tobom!", a kada djeca znaju da se na vas mogu osloniti, svaka će se kriza lako prebroditi. Dobar tata zna reći "Volim te", zna pružiti gomilu nježnosti.

Dobar tata je temelj svakog mladog života. Uz dobrog tatu rastu djeca koja znaju da su voljena!

Autorica: Andrea Hribar Livada

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0