Dočekajmo viroze spremni!

Objavljeno 30.10.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Dolazi nam zima a sa njom i hladniji dani u kojima će se neminovno zbog oscilacija u temperaturi pojaviti i viroze i gripa. Othranila sam četvero djece i s ponosom mogu reći da sam mnoge njihove boljke zaliječila i izliječila sama (naravno u suradnji i kontaktu s pedijatrom ili kućnim liječnikom).

Djeca su krhka bića sa osjetljivim imunitetom i najbitnije je poraditi na tome. Dok su moji klinci bili bebači za svako malo sam trčala pedijatru i to je imalo smisla jer malena djeca ne znaju reći što ih boli, ni kako im je. Kada porastu tamo negdje oko treće godine (i progovore), neke virozice i upale moći će proći i uz vašu (intuitivnu) njegu.

Povišena temperatura je uobičajeni znak da je dijete pokupilo nekakav virus, šmrcanje i bolovi u želucu. No to su znakovi mnogih boleština pa treba obratiti pozornost naročito u prva dva tri dana i obratiti se liječniku ( ja sam to često činila telefonom pa i danas). Ako nisu potrebni antibiotici, kućna apoteka mora postojati u takvim slučajevima jer može vam se desiti da u kasno doba noći djetetu naglo poraste temperatura a vi nemate drage moje majke ono što uvijek treba imati u tim slučajevima.

Najvažnija stvar (naročito to preporučujem mladim majkama), da u tim prvim i kritičnijim trenucima reagirate hladne glave, bez previše panike, mada to nije lako jer smo zabrinute (koliko li sam samo suza prolila kada bih morala svoje dijete ostaviti u bolnici ), ali nikako ne valja pred djetetom to pokazati,  već mirno odreagirati u dogovoru sa liječnikom što i kako dalje činiti i pratiti tijek bolesti.

Život me naučio da u "kućnoj apoteci" nikada ne nedostaje:

  1. toplomjer
  2. lijek za skidanje temperature namjenjen djeci
  3. kapi za nosić
  4. čaj od kamilice(odličan protiv svih upala naročito grla )
  5. čaj od šipka (u svim drugim slučajevima,jer je bogat C vitaminom i ugodnog kiselkastog okusa, a i djeca ga obožavaju jer je jarke crvene boje )
  6. limun
  7. med (cvjetni za manju djecu ili lipov, a med od kadulje je izvrstan ali malo težak za manju djecu

  
A sada moj davno isprobani recept koji ću podijeliti sa vama i koji je veoma omiljen kod mog najmlađeg sina i on ga je sam nazvao ČAROBAN NAPITAK ( nikako nije kao malen volio piti čaj,a sokovi često baš i nisu dobri zbog velike količine šećera ). Ovih ga dana često nalazim i po internetu, a ja ga već godinama rabim, dakle:

  1. prokuhati 1/2 l vode i ostaviti da se smlači (ne smije biti ni vrela ni hladna već mlaka)
  2. dodati meda po potrebi ( ne štedjeti, neka bude dovoljno slatko )
  3. 1 limun iscjeđeni dodati te dobro žlicom promješati u staklenom vrču i davati djetetu svakih sat vremena po 1 dcl da pijucka polagano naročito ako temperatura divlja, a može i na žličicu ako je dijete manje

Rezultati su zapanjujući i vidjeti ćete drage moje mame kako se djetetu vraća snaga i spriječiti ćete pojavu bronhitisa i drugih upala koje nastanu kao posljedice viroze. Djetetu u takvim trenucima treba miran kutak, čista posteljina nakon tuširanja, udobna i laka dekica te konstantno praćenje temperature koja ne smije prelaziti kritičnih 38°C, te je u tom slučaju moramo skidati tuširanjem, oblozima i lijekom za skidanje temperature. Prva dva, tri dana trebamo biti veoma strpljive, oprezne ( naročito noću jer tada obično porastu simptomi ) i posvetiti se isključivo malenom bolesniku.

Pripremite se na bdijenje, podočnjake ali sve mi to možemo i moramo izdržati da bi mali bolesnik što prije prebrodio virozu. Veoma sam mnogo koristila eterične kreme za mazanje prsa i inhalaciju i one su dostupne u svim ljekarnama i prilagođene svim uzrastima, te kada ih kupujete obavezno navedite koliko je dijete staro i one su odlične za dišni sustav. I dan danas imam u frižideru eteričnu kremu od eukaliptusa za " ne daj Bože" ! Kod upale uha kao posljedice viroze ako dođe, opasno je djetetu da u uho ulazi voda prilikom kupanja ili tuširanja, a naročito šamponi i slični kemijski deterđenti jer zatvaraju slušne kanale, te vode ka bolnim i teškim upalama.

Najbolji lijek u prehrani kod bolesne djece je stara dobra domaća pileća juhica (nikako premasna već spravljena od nemasnijih djelova mesa), sa dodatkom domaćeg i dobro opranog povrća- svaka domaćica zna već što ide u tu juhu. Nikada nemojte tjerati da djete jede silom niti šopati, jer svi znamo da kada smo bolesni i sami ne možemo štošta jesti nego ono što nam paše. Puding od čokolade, kakav dvopek, zrela banana (nikako zelena zbog probave),svježe skuhan kompot od jabuke i malo šećera biti će sasvim dovoljni da zadovolje potrebe djeteta u prva dva dana za organizam.

Jasna Nenadović

Autor: LadyLike.hr portal

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0