Dohrana ljeti

Objavljeno 07.08.2016. | Dobna skupina: 0-1

Iako se ljeto zbog visokih temperatura, često, promjene rutine i okoline, ne smatra najpovoljnijim godišnjim dobom za stjecanje novih vještina poput jedenja žličicom i učenje na nove okuse, odgađanje dohrane nikako nije preporučljivo.

Ljeto je doba godine koje vama i vašem djetetu pruža niz novih iskustava, a jedno od njih može biti i početak dohrane. Iako se ljeto zbog visokih temperatura, često, promjene rutine i okoline, ne smatra najpovoljnijim godišnjim dobom za stjecanje novih vještina poput jedenja žličicom i učenje na nove okuse, odgađanje dohrane nikako nije preporučljivo. Bez obzira na godišnje doba, dojenčetu u dobi iznad 6. mjeseci nužno su potrebni novi izvori energije i hranjivih tvari, stoga je važno postupno krenuti s uvođenjem novih namirnica u djetetovu prehranu.

Vrućine i visoke temperature

Vrućine i visoke temperature potiču na laganiju prehranu što će odgovarati kako Vama tako i Vašim najmlađima. Priroda se pobrinula i za to, dajući široku paletu sezonskog voća i povrća koje će Vam omogućiti pripremu hranjivih, ukusnih i maštovitih prvih kašica, ali i jela za one malo veće. Najbolji model za dohranu i prehranu Vašeg djeteta je mediteranski tip prehrane čiji vrhunac izbora namirnica pada upravu u ljetno doba. Uz obilje svježeg sezonskog voća i povrća mediteranska prehrana uključuje i visokovrijedne izvore masnoća kao što je maslinovo ulje, važne izvore proteina i nutrijenata poput, cinka, željeza i pojedinih vitamina među koje se ubrajaju tamno meso peradi, mlado crveno meso, svježa bijela i plava riba te mliječni proizvodi i mahunarke, ali i cjelovite žitarice kao važan izvor energije.

Što trebamo imati na umu

S početkom dohrane, osobito u ljetnim mjesecima, na umu treba imati i pravilnu hidraciju dojenčeta i malog djeteta. Naime, dojenoj djeci, uz početke dohrane, osnovni izvor tekućine može i dalje biti majčino mlijeko u kojem slučaju je dijete potrebno dojiti češće, odnosno na zahtjev ne bi li mu se priskrbio adekvatan unos tekućine. S druge strane dojenčad koja se hrani adaptiranim mliječnim pripravkom i kreće s dohranom, gubitak tekućine uslijed vrućina treba nadoknaditi prokuhanom vodom ili voćnim, odnosno biljnim nezaslađenim čajem. Rashlađeni napici nikako se ne preporučuju davati dojenčadi i maloj djeci jer može doći do nastanka „temperaturnog šoka“ koji može dovesti do pojave boli u trbuhu, povraćanja, pa i proljeva.

Voće i povrće

Mlado voće i povrće kojima ljetna sezona obiluje idealno je za pripremu prvih kašica, a za građenje prehrane i pripremu kompleksnijih kašica neizostavni dio mediteranskog štiha je i maslinovo ulje bogato višestrukonezasićenim masnim kiselinama potrebnih i poželjnih u fazi intenzivnog razvoja djeteta. Uvođenjem sve većeg broja namirnica u dohranu djeteta njegov dnevni ljetni jelovnik postaje sve šarolikiji, a da bi bio dobro uravnotežen i potpun potrebno ga je činiti što raznolikijim i maštovitijim, stoga je dobra ideja kao jutarnji obrok djetetu ponuditi žitno-voćnu kašicu, kao ručak finu kašicu od bijele ribe ili mesa u kombinaciji s mladim sezonskim povrćem ili, za one malo starije, kombinaciju mahunarki i žitarica s obaveznim dodatkom maslinovog ulja, a za večeru dobro je kombinirati mliječni proizvod ili dojenački mliječni pripravak sa žitaricama i začinima slatke arome poput vanilije, cimeta ili anisa. Odlični međuobroci, ali i olakšanje za desni nadražene izlazećim zubićima, bit će rashlađeno svježe sočno voće poput marelice, breskve, nektarine, dinje ili lubenice.

dohrana ljeti

Pažljivo s namirnicama

Poznato je da je ljeti zbog povišenih temperatura pokvarljivost namirnica poput voća, povrća, mesa, ribe i mlijeka povećana zbog čega ih se savjetuje kupovati češće u manjim količinama. Namirnicu prije kupnje potrebno je dobro pregledati prilikom čega je najbolje birati svježe i neoštećene plodove, čiste površine bez promjene boje i teksture koje bi mogle upućivati na početak truljenja namirnice. Kupljene namirnice potrebno je adekvatno pohraniti i pripremati neposredno prije samog hranjenja djeteta, a ukoliko Vam je ostalo nepojedene kašice obavezno ju pospremite u posudu koju možete poklopiti i pohraniti u hladnjak. Ovako pripremljenu i čuvanu kašicu možete djetetu ponuditi u roku 24 sata. U dojenačkoj dobi majčino mlijeko, i u slučajevima kad dijete nije dojeno, dojenački mliječni pripravak, predstavlja izrazito važan dio prehrane što se nastavlja i kroz ostatak ranog djetinjstva, no mliječni proizvodi na visokim temperaturama podložni su brzom i lakom kvarenju zbog čega se u slučajevima nemogućnosti adekvatnog skladištenja istih savjetuje pribjeći kvalitetnim alternativama kao što su dehidrirani oblici mlijeka prilagođeni potrebama djeteta čime se osigurava zdravstvena ispravnost i hranjivost mliječnog obroka.

Produžite ljeto

Ljeto ne treba završiti s rujnom! Sjećanje na prvo ljeto vaše dijete može obnavljati kroz okuse svojih kašica sve do zime. Naime, naši stari znali su kako iskoristiti plodove ljeta za zimske mjesece praveći zimnice, no jedan od današnjih oblika zimnice jest i svježe zaleđeno voće i povrće koje se može koristiti kroz nekoliko narednih mjeseci. Za pripremu pravih vitaminskih bombi za vaše dijete, stoga uzmite najbolje primjerke voća i povrća, dobro ih operite i ogulite te smiksane zaledite u malene paketiće koje ćete moći koristiti za pripremu ljetnih kašica i u kasnoj jeseni.

Tips &Tricks

Ponesite ljeto u jesen i zimu – zamrznuti paketići vitaminskih bombi

  1. Odaberite lijepe primjerke sezonskog voća i povrća
  2. Operite ih i ogulite
  3. Usitnite ih štapnim mikserom
  4. Napunite kalupe za led i zamrznite
  5. Zaleđene kockice voća i povrća prebacite u vrećice i koristite tijekom jeseni i zime za pripremu kašica

Ljetna higijena i sigurnost namirnica

  • prije kupnje uvijek dobro pregledajte namirnicu
  • kupujte manje količine lako kvarljivih namirnica
  • namirnice skladištite na tamnom i hladnom mjestu ili u hladnjaku
  • kašice pripremajte neposredno prije jela
  • ako ih ne možete pravilno skladištiti, mlijeko i mliječne proizvode zamijenite dehidriranim oblicima mlijeka koji su prilagođeni potrebama djeteta


Izvor: www.maminosunce.hr

Autor: Tena Niseteo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Za pripremu pravih vitaminskih bombi za vaše dijete uzmite najbolje primjerke voća i povrća, dobro ih operite i ogulite te smiksane zaledite u malene paketiće koje ćete moći koristiti za pripremu ljetnih kašica i u kasnoj jeseni.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing