Dohrana

Objavljeno 01.11.2012. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Uvođenje dohrane važan je korak u razvoju bebe. Kako znati da je beba spremna za dohranu i kako početi?

Prvi dani i mjeseci roditeljstva svode se uglavnom na brigu o prehrani. Svaki plač znak je da je dijete možda gladno. Bez ikakve iznimke za svako dijete, a i majku, najbolje od najboljeg je majčino mlijeko. No, u razdoblju između 4 i 6 mjeseci starosti novorođenče će pokazati interes i potrebu za krutom hranom. U tom trenutku kreće malo istraživanje namirnica, i prije nego se upustite u avanturu zvanu kašice i žlica, morate znati da uvođenje krute hrane i alergije idu ruku pod ruku. Nepodnošenje hrane često je kod beba, no ne mora nužno značiti da će se alergije razviti i zadržati. Dijete jednostavno netoleranciju na neku namirnicu može prerasti.

Imajte ne umu da je dohrana veliki događaj za vaše dijete, ne samo u prehrambenom smislu, i olakšajte mu put u novi svijet okusa, mirisa i teksture

Zato je vrlo važno da sa uvođenjem novih namirnica idete  polako i postupno, krećući s onima koje su najmanje alergene pridržavajući se pravila da se nova namirnica uvodi jednom tjedno kako biste pouzdano mogli pratiti reakciju.

Trenutak kada je vaše dijete krenulo u istraživanje novih namirnica, odnosno kad u njegov dnevni prehrambeni plan počinjete uvoditi nove namirnice, počinje dohrana. Kako bismo vama i vašem djetetu olakšali ovo izuzetno važno razdoblje, pripremili smo vam tablicu dohrane koja će vam olakšati prve korake.

S dohranom, kako smo već spomenuli ne valja započeti prije nego dijete navrši 4 mjeseca zbog nedovoljne razvijenosti probavnog sustava, a najkasnije do 6 mjeseca. Iako naravno ima iznimka, gdje djeca ne prihvaćaju drugu hranu osim mlijeka i kasnije, no ukoliko je vaše dijete zadovoljno i dobro napreduje, ne morate se brinuti i ništa forsirati. Pravi stav što se tiče dohrane je taj da hrana mora biti užitak, i da stvari moraju teći glatko. Hrana je fiziološka potreba i ne postoji dijete koje ne može jesti. Stoga ne brinite ukoliko vaše dijete ne reagira najbolje na prvu kašicu ili ju jednostavno odbije. Pričekajte koji dan, i ponudite mu neku drugu.

Imajte na umu da je dohrana veliki događaj za vaše dijete, ne samo u prehrambenom smislu, i olakšajte mu put u novi svijet okusa, mirisa i teksture. Od najranijih dana razvijajte kultura stola i hranjenja, neka vaše dijete bude aktivni sudionik i svjedok koliki užitak stvara hrana.  Dohrana se na našim područjima vrlo često započinje s voćnim kašicama, posebno jabukom, budući da je ona hipoalergena namirnica. No, nije voće jedino s čime možete krenuti, postoje i žitarice, i negdje su one tradicionalno prva hrana koju dojenče okusi. Kako bi se lakše snalazili sa naimrnicama i redoslijedom uvođenja savjetujte se s tablicom dohrane.

Izvor: Kimmel, Martha & David, Goldenson, Suzanne :Dječja hrana iz mamine kuhinje ( i tatine!)

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing