Dojenački botulizam ili zašto je med opasan za bebe?

Objavljeno 01.11.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3

Med je poznati izvor bakterijskih spora koje mogu prouzročiti botulizam. Zbog toga, izbjegavajte davati med vašoj bebi, jer ova bolest uglavnom pogađa bebe od tri tjedna do šest mjeseci starosti, ali oni su joj podložni do svoje prve godine.

Clostridium botulinum bakterija je jedna od najotrovnijih supstanci poznatih čovjeku, kod beba proizvodi toksin

Do dojenačkog botulizma dolazi kada dijete proguta Clostridium botulinum bakteriju, koja se može naći u prljavštini i prašini, a koja može onečistiti med. Clostridium botulinum bakterija je jedna od najotrovnijih supstanci poznatih čovjeku.

Za stariju djecu i odrasle ova bakterija se pokazala neškodljivom, zbog toga što je njihov probavni sustav sazrio i može izbaciti bakteriju iz tijela prije nego što mu ona nanese bilo kakvu štetu. No, male bebe još uvijek nisu razvile sposobnost obrane od bakterija. Tako da, kada jednom dojenče unese bakterije, one mogu proizvesti toksin. Taj toksin može poremetiti normalnu interakciju između mišića i živaca, te može onemogućiti dojenče da se kreće, jede i diše.

Ostale vrste botulizma mogu pogoditi stariju djecu i odrasle: botulizam rane nastaje kada bakterija zarazi ranu i stvori toksine unutar nje; botulizam koji se prenosi hranom se obično dobije kada se jede hrana iz konzervi koje ste pripremili sami i u kojima se nalazi toksin.  Dojenački botulizam je moguće liječiti, ali zbog svoje ozbiljnosti, važno je naučiti prepoznati njegove simptome u početnoj fazi. Također je važno znati da je med poznati izvor bakterijskih spora koje mogu prouzročiti botulizam. Zbog toga ga je važno izbjegavati davati malim bebama jer ova bolest uglavnom pogađa bebe od 3 tjedna do 6 mjeseci starosti, ali oni su joj podložni do svoje prve godine.

Što se događa u tijelu?

Odrasli se zaraze botulizmom samo ako pojedu hranu koja sadrži u potpunosti razvijen toksin. U dojenčadi, sićušne bakterijske spore, koje inače ne mogu naškoditi odrasloj osobi, mogu se razmnožiti u bebinim crijevima. Jednom kada dospiju u crijeva, bakterije sazrijevaju i ispuštaju toksine. Ti toksini ulaze u krvotok i dopiru do samih nervnih završetaka koji kontroliraju mišiće. Oni spriječavaju ispuštanje kemikalije, koja se zove acetylcholine i koja prenosi signale od živaca k mišićima. Ukoliko ne dodje do otpuštanja ove kemikalije u pravo vrijeme, mišić se ne može stegnuti. To može prouzročiti slabost mišića ili paralizu. Drugi je slučaj  kada se blokiraju živci unutar dijafragme,  što onemogućava bebi disanje. Ovo stanje može prouzročiti smrt, ukoliko se ne liječi.
 

Kako prepoznati botulizam?

Zatvor je jedan od prvih simptoma - ako vaša beba nije imala stolicu 3 dana, bilo dobro posjetiti pedijatra

Obično se simptomi botulizma pojave unutar 18 do 36 sati od kada je dojenče unijelo bakteriju. No, ponekad je dovoljno samo nekoliko sati da se simptomi pojave, a ponekad može proći i tjedan dana do njihove pojave. Zatvor je obično prvi simptom botulizma koji roditelji primjete. Ali puno drugih bolesti također može prouzročiti zatvor. Tako da bi, ako vaša beba nije imala stolicu 3 dana, bilo dobro posjetiti pedijatra.
 
Ostali simptomi do kojih može doći su sljedeći:

 • zatvor
 • slabašan plač
 • bezizražajno lice
 • slab apetit (slabo sisanje)  
 • smanjeno pokretanje ruku i nogu
 • gubitak kontrole glave
 • gubitak refleksa iskašljavanja i ostali problemi živčanog sustava
 • problemi sa gutanjem i pretjerano slinjenje
 • slabost u mišićima
 • pogoršanje paralize mišića tijela
 • problemi sa disanjem, nemogućnost disanja

Dojenački botulizam se može liječiti. No, važno je vašem djetetu pružiti liječničku pomoć, čim prije. Dakle, ako primjetite upozoravajuće znakove bolesti, pozovite odmah pedijatra vašeg djeteta.

Liječenje

Dojenački botulizam se liječi u bolnici, uglavnom na odjelu intenzivne njege, gdje će liječnici pokušati ograničiti probleme koje toksin uzrokuje u bebinom tijelu. Na primjer, liječnici mogu odlučiti priključiti dijete na respirator, zbog toga što toksin može utjecati na mišiće disanja. Budući da toksin može utjecati na mišiće koji kontroliraju gutanje, liječnici mogu bebi dati tekućinu intravenozno, kako bi osigurali odgovarajuću prehranu. Uz odgovarajuću liječničku brigu, dojenče će se oporaviti u potpunosti kada iščeznu učinci toksina. Liječenje dojenačkog botulizma uključuje hospitalizaciju, odmor u krevetu,  davanje tekućine kroz venu, zatim posebnu vrstu klistira, koji se može koristiti kako bi se probavni trakt očistio od spora, penicilin za uništavanje bakterija u crijevima te respirator 

Što nakon liječenja?

Jednom kada je vaša beba izliječena i kada nestanu simptomi, nije potrebno dalje liječenje. Ukoliko beba preživi prve dane botulizma, može proći i nekoliko mjeseci prije nego se simptomi povuku. Nakon toga, oporavak je obično potpun. Ukoliko je potrebno, mogu se primijeniti fizikalna ili medicinska terapija koje mogu pomoći bebi povratiti mišićnu funkciju.

Liječnik može pobliže nadgledati bebu u prvih nekoliko mjeseci nakon nestanka simptoma botulizma. Nadgledat će se bebina sposobnost da ispravno diše i kontrola mišića. Liječnika treba odmah izvijestiti ukoliko se pojave bilo koji novi simptomi ili se isti pogoršaju.

Nikada nemojte davati med djetetu koje ima manje od godinu dana, niti u boci, niti na bradavici, niti na bilo koji drugi način.

Prevencija

Kako biste bili sigurni da se vaša beba neće zaraziti, pridržavajte se sljedećeg:

 • nikada nemojte davati med djetetu koje ima manje od godinu dana, niti u boci, niti na bradavici, niti na bilo koji drugi način
 • ne dopustite da zemlja ili prljavština dospiju do pupka, prije nego pupkovina otpadne, negdje oko drugog tjedna starosti
 • obratite pozornost kako rukujete s hranom i pobrinite se da bude dobro kuhana;
 • nikada nemojte jesti konzerviranu hranu ukoliko primijetite da je konzerva napuhnuta ili ako je sigurnosni otvarač na poklopcu iskočio prije nego ste otvorili poklopac. Hrana ne mora biti lošeg okusa ili izgledati pokvareno, čak i kada su njoj prisutni toksini.

  Izvor: www.roda.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Higijena

3

Pazite kako rukujete s hranom i pobrinite se da bude dobro termički obrađena.
Ukupni dojam

3

Ova bolest se ne prenosi s osobe na osobu. Ipak, zaražena hrana ili zemlja mogu zaraziti bilo koga tko dođe u dodir s njima.

Napomena
Kada se botulizam ne liječi, smrtnost je vrlo visoka. Ako beba preživi prvih nekoliko dana nakon što je dijagnosticiran botulizam i nakon što se započelo s liječenjem, oporavak je uglavnom potpun.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0