Dojenje je dobro i za mene

Objavljeno 12.11.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Dojenjem svom djetetu osiguravate uvijek dostupno mlijeko koje je savršeno prilagođeno njegovim potrebama, a Vama, ukoliko ste u trudnoći nakupili višak kilograma, omogućava gubitak na tjelesnoj težini bez odlaska na dijetu.

To čini dojenje pravim antidepresivom: nema dvojbe, dojenje je najbolji izbor za Vas i za Vašu bebu!

Prednosti dojenja

Istina je da dojenje zahtijeva da budete uz svoju bebu svaki put kada ona zaplače, barem tijekom prvih nekoliko „prilagođavajućih“ tjedana. Donošenjem odluke o dojenju, Vaš će trud biti dvostruko nagrađen jer je dojenje odlično za bebino i Vaše zdravlje, ali i praktično (uvijek je dostupno, pri pravoj temperaturi i besplatno!).

Fiziološke prednosti

Oksitocin, jedan od hormona koji se oslobađa tijekom dojenja, potiče kontrakciju maternice. Ovo može biti više ili manje bolno tijekom prvih 2 do 3 dana, ali pomaže maternici da puno brže vrati oblik, veličinu i tonus koji je imala prije trudnoće. Nadalje, ovaj hormon reducira krvarenje te smanjuje rizik od postporođajnog krvarenja. Također, potiče bolju remineralizaciju kostiju te time smanjuje rizik od osteoporoze nakon menopauze. Postoje brojne studije koje pokazuju da dugoročno dojenje (između 6 i 12 mjeseci ukupno) smanjuje rizik od raka dojke, jajnika i maternice.

Još jedna neupitna prednost jest da, ne samo da dojenje potroši “rezerve“ nakupljene tijekom 9 mjeseci trudnoće, već i i povećava brzinu kojom Vaše tijelo troši energiju. Stoga, ukoliko održavate dobro uravnoteženu prehranu i izbjegavate grickanje između obroka, dojenje omogućava da puno brže dostignete željenu težinu, i to bez dijete!

Dobro je za vaš moral!

Vrtoglave hormonske promjene tijekom trudnoće, popraćene porodom te u kombinaciji s Vašim novim obvezama kao majke, plus umor, sve su to faktori koji otvaraju dobru podlogu za anksioznost i pribojavani „baby blues“. Dojenje je Vaš ključan saveznik tijekom perioda prilagodbe kada još uvijek pokušavate stati na svoje noge. Dojenje potiče izlučivanje hormona oksitocina koji pomaže majkama da se opuste.

Kao dodatak, dojenjem si olakšavate život: nema bočica koje morate pripremiti, njihovo grijanje i čišćenje 10 puta na dan (i to samo na početku!). Također, štedite i novac.

Dojenje će uništiti moje dojke? Ne. Možete nositi grudnjak namijenjen posebno za dojenje koji pruža odličnu potporu Vašim dojkama.

Mogu li dojiti nakon carskog reza? Da. Zamolite nekoga za pomoć u postavljanju bebe na prsa kako biste u prvom tjednu mogli zauzeti dobar položaj kod dojenja. Npr. u rodilištu pomoć zatražite od medicinske sestre, a po povratku kući zamolite patronažnu sestru da poduči djetetovog oca kako bi Vam mogao pomoći u postavljanju djeteta u pravilan položaj za dojenje.

Je li umarajuće? Da. Vi ste već ionako umorni od trudnoće i poroda, a sada se morate buditi više puta tijekom noći kako biste dojili. Za Vas imamo dva savjeta: nemojte mijenjati bebinu pelenu tijekom noći te dojite ležeći.

Koja je uloga oca u svemu tome? On igra ključnu ulogu i aktivno pridnonosi kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju djeteta. Pruža osjećaj sigurnosti majci i djetetu što je od izuzetne važnosti za dobrobit obitelji, a samim time i za uspješno dojenje. Možete mu pomoći u prihvaćanju nove uloge – predložite mu da obavi promjene pelena, kupanje i šetnju s djetetom dok se Vi odmarate. Ista stvar vrijedi i za kupovinu, kućanske poslove te brigu o drugoj djeci.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dojenje potiče izlučivanje hormona oksitocina koji pomaže majkama da se opuste.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing