Dojenje, što, kako i zašto?

Objavljeno 30.08.2011. | Dobna skupina: 0-1

Pitanja, strahovi i nesigurnosti vezani uz dojenje kreću od samog početka prve trudnoće. U zadnje vrijeme sve se više žena okreće dojenju kao jedinom ispravnom načinu hranjenja novorođenčadi. I to je super, jer za vašu bebu ne postoji ništa bolje od vašeg mlijeka!

Dojenje je sasvim prirodan proces i svaka žena može dojiti, ali to ne znači da svaka žena mora dojiti. Na vama je da odlučite što želite, ali dojenjem vašem djetetu radite najbolju moguću uslugu jer niti jedno adaptirano mlijeko ne može se mjeriti s majčinim, a pritom pomažete i sebi jer dojenje ubrzava oporavak od poroda. Iako je dojenje savršeno usklađen prirodni mehanizam ne očekujte da će sve ići glatko. Početak dojenja nije uvijek lak, ali starije mame koje o dojenju govore samo u superlativima zaboravile su na dane uhodavanja kada sve nije išlo tako glatko. I to je prirodno, jer da baš svaku neugodnost vezanu uz trudnoću, porod ili dojenje precizno pamtimo vjerojatno je da bi svijet bio mnogo manje napućeno mjesto. I vi ćete zaboravite sve početničke nevolje jednom kada dojenje postane užitak i vrijeme odvojeno samo za vas i vašu bebu. Pa krenimo redimo.

Prvih nekoliko dana od poroda mnogim majkama dojenje izgleda neobično teško i zahtjevno. No, to nikako ne bi smio biti razlog vašeg odustajanja. Da, priroda je podesila da mlijeko poteče odmah nakon poroda, ali vaš organizam i vaše grudi se moraju polagano uhodati u sasvim novu rutinu. Osim vaših grudi i dijete nerijetko mora naučiti pravilno sisati, iako je refleks sisanja urođen. U prvih tjedan dana važno je da ste smireni, i da vjerujete u sebe. Pogreške i nespretnosti su normalan dio početka dojenja. Žene koje su dojile i same najbolje znaju da ona slika sretne i blago nasmiješene majke koja doji ne dolazi odmah. Doći će, budite strpljivi.

Dojenje rijetko "štima" od samog početka: prosječno je potrebno tri do pet dana da bi se organizam uskladio

U prosjeku je potrebno 3-5 dana da se organizam uskladi i da mlijeko počne teći na svaki zahtjev vašeg djeteta. Žene koje su imale lagan porod, koje su u bolnici imale novorođenčad uz sebe po principu roominga, koje se iz bolnice izašle u roku par dana sigurno će se lakše, bezbolnije i brže uhodati u rutinu dojenja. Neka vas nikakvi rokovi ne pritišću, svatko od nas je priča za sebe.

Neka vas ne iznenadi ako cijeli postupak oko dojenja ispočetka, još u rodilištu, gdje imate stručnu pomoć na raspologanju, izgleda kao borba. Prenatrpani bolnički odjeli, pomanjkanje intimnosti, neugoda, sve su to faktori koji otežavaju proces učenja dojenja. Da, dojenje se uči, i svatko može naučiti dojiti. Stvari će krenuti na bolje kad se vratite kući gdje ćete se u vlastitom prostoru i miru uz podršku obitelji puno lakše posvetiti dojenju.

Imate mali grudi i brinete se da nećete moći nahraniti dijete? Uzalud brinete, i najmanje grudi mogu prehraniti najveću izjelicu. Mlijeko u vašim grudima nastaje u onoj količini u kojoj za njega postoji potreba, a nije ovisno o kapacitetu grudi. Grudi će vam narasti i do nekoliko brojeva, zato više pažnje posvetite njezi kože, preporučamo kvalitetno bademo ulje.

Najbolje je dojiti na zahtjev, odnosno dopustiti djetetu da siše kad god je gladno

Koliko često trebam dojiti? Jedno od najčešćih pitanja sa vrlo jednostavnim odgovorom, dopustite djetetu da siše kad god je gladno neovisno o tome koliko to često bilo. Dojenje je prirodni sustav ponude i potražnje. Što više dijete siše, to će se više mlijeka proizvoditi. Dopustite djetetu da se ponaša prirodno, izbjegavajte stroge rasporede hranjenja, pogotovo u prvim mjesecima.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0