Domaća zelena tjestenina

Objavljeno 24.03.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Tri sastojka i malo truda - garantirano postaneš zvijezda svakog ručka ili bar ponekog razgovora o ručku!

Kad sam se prvi put sama bacila na izradu domaće pašte, imala sam feeling da je to stvarno poseban događaj. To je jedna od onih jednostavnih stvari u koju se rijetko tko upušta, pa kada nekome spomenete da sami doma radite tjesteninu, izazvat ćete uzdahe i divljenje - garant!
No, ako malo bolje razmislite, to su samo brašno, jaja (i u ovom slučaju špinat). Tri sastojka i malo truda, a postaneš zvijezda svakog ručka ili bar ponekog razgovora o ručku!

Oprez! Ovo je opasno dobra pašta!

Jaja nisu na mojoj listi često korištenih namirnica, ali kad mi baba Fumica iz Fažane pošalje kutiju domaćih jaja od susjede, sretna sam i zahvalna na njima i odmah smišljam gdje ih ubaciti!
Nemojte paštu raditi sa "farmerskim" jajima, nije vrijedno truda. Ta jaja su bez karaktera. Ova pašta ih sadrži duplo manje nego je to uobičajeno, zbog dodanog špinata koji daje vlagu. Pa neka bar to malo jaja bude od veselih kokica!

Sastojci potrebni za 2-3 osobe

  • 2 šalice brašna 850
  • 2 domaća jaja (1 cijelo i jedan žutanjak)
  • 250g očišćenog špinata
  • 1-2 žlice vode (ako treba)
  • još brašna za posipanje

Potrebno vam je također i:

  • ručni mikser
  • mašinicu za tjesteninu ili valjak za tijesto
  • prozirnu foliju

Priprema

Očišćeni špinat stavite u lonac na laganu vatru. Dodajte prstohvat soli i poklopite. Kuhajte nekoliko minuta. I lišće i peteljke moraju skroz omekšati. Prebacite u cjedilo i pustite da se ohladi. Dobro iscijedite što više tekućine iz špinata, inače će tijesto biti premekano.

Iscijeđenom špinatu dodajte jaje i žutanjak i izmiksajte u pastu.

U zdjelu sa brašnom dodajte pastu od špinata i ručnim mikserom miksajte barem 3 minute, da se sve dobro poveže. Uzmite komad tijesta u ruku i stisnite. Ako se dobro drži zajedno i nije presuho, to je to. Ukoliko se lako rasipa, miksajte još minutu dodavajući žlicu-dvije vode. Tijesto ne smije biti ljepljivo, stoga oprezno s vodom!

Istresite smjesu na pobrašnjenu površinu i lagano izmjesite da se dobro poveže u loptu. Spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji barem pola sata na sobnoj temperaturi kako bi se gluten iz brašna opustio.

A sada nastupa mašinica za paštu! Nije nužna ali tijesto se ručno teško može tako tanko razvaljati kao što se to može uz pomoć ove spravice!

Tijesto podijelite u četiri dijela i svaki dio provucite kroz najveći otvor mašinice nekoliko puta kako bi se tijesto povezalo i dobilo oblik. Zatim smanjujte otvor dok ne dođete do minimuma.

Iz ovako razvaljanih traka tijesta režite paštu željene debljine i dužine. Ja najviše volim fettucine- šire trakice.

Tako napravljenu tjesteninu treba dobro pobrašniti da se ne lijepi, pogotovo ako je nećete odmah kuhati. Trake tjestenine možete prekriti i vlažnom krpom da se ne posuše.

Svježa pašta upija puno tekućine, pa se mora kuhati u puno uzavrele slane vode. Nekoliko minuta u vodi koja ključa je sasvim dovoljno da bude al dente.

Procijedite i poškropite maslinovim uljem i žlicom tamarija. Servirajte uz domaću šalšu, s pestom, paštetom od bakalara ili kako god vam se sviđa.

Autor: Dunja Gulin

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ova tjestenina sadrži duplo manje jaja nego je uobičajeno.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing