Eliksir od đumbira i češnjaka

Objavljeno 30.11.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Preporučujem svima da ovaj eliksir imaju pri ruci u hladnim mjesecima.

Sastojci:

  • 6 režnja češnjaka
  • 6 cm đumbira (3 velike žlice)
  • 2 limuna
  • Med

Postupak:

Sitno nasjeckajte đumbir i češnjak, što sitnije time bolje jer će tako ispustiti više ljekovitog soka. Stavite ih u staklenku, zajedno sa limunom narezanim na ploške (i korom limuna ukoliko je domaci, nešprican). Prelijte s sokom drugog limuna. Sve prelijte medom. Meda dodajte toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi tjedan dana prije upotrebe. Potom, ukoliko želite, procjedite kroz gazu, ili, ako vam prija, ostavite sve sastojke i jedite skupa (tako ja radim).

Možete jesti na žlicu, nekoliko žlica dnevno, možete dodavati kao dresing na salate… Ako ciljano radite kao dresing za salate, dodajte u eliksir i malo osušenog timijana, te ružmarina…

Dobrobiti:

Med je poznat po svom protubakterijskom djelovanju, čisti krv i poboljšava krvnu sliku, smanjuje kolesterol. U kombinaciji sa đumbirom i češnjakom djeluje izvrsno u prevenciji viroze i gripe, te prehlade. Glavni sastojak češnjaka je allicin, koji posjeduje čudesna anti-bakterijska, anti-virusna, anti-gljivična, anti-parazitska i antioksidacijska svojstva. Iako pogoduje radu svih organa, kad spomenemo đumbir, prva asocijacija je: probava, pluća i srce.

Rok trajanja:

Neograničen.

Autor: Tanja Kraljić Strgačić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ovaj eliksir idealan je za jesen i zimu, za jačanje imuniteta i prevenciju jesenje-zimske malaksalosti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing