"Fermentirano" je zdravo

Objavljeno 16.03.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Iako vam se može činiti da o fermentaciji ništa ne znate, i sami već vjerojatno koristite fermentirane proizvode poput octa, jogurta, kefira, miso paste ili u našim krajevima posebno omiljenog kiselog zelja i kisele repe.

Nova knjiga naše vrsne kuharice Maje Kefeček, "Fermentirano", sadrži tridesetak recepata za razna jela, napitke, pa čak i egzotične začine pomoću kojih ćete osvježiti svoju prehranu, ali i tijelo. Procesom fermentacije, hrana postaje puna dragocjenih probiotika, enzima i dobrih bakterija koji pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, zdravlja i imuniteta.

Fermentacija djelomično razgrađuje sastojke hrane, čineći je lakše probavljivom, a hranjive sastojke lakše dostupnima, povećava nutritivnu vrijednost hrane, pomaže u regulaciji pH ravnoteže. Osim toga, fermentirani proizvodi pomažu i kod detoksikacije, u borbi protiv alergija, pri regulaciji tjelesne težine, jačaju imunitet, pomažu i smanjuju štetne masnoće u krvi.

Donosimo vam jednostavan recept iz nove knjige o tome kako se radi kokosov kefir:

  • 1/2 kokosove vode
  • 2 žlice kristala vodenog kefira

Priprema:

  • kokosovu vodu pomiješajte s kristalima vodenog kefira ( i pri tome ne koristite metalni pribor)
  • ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi 1-2 dana
  • gotovi napitak možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana

Napomena: Umjesto kokosove vode možete koristiti i prirodni jabučni ili neki drugi sok.    

Autor: Branimira Mrak

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0