Floor-time komunikacijske igre 1

Objavljeno 19.02.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Najbolji način da komunicirate s bebom i da se usredotočite na njene namjere je da se naprosto spustite kraj nje na pod.

 

Floor-time se od obične igre razlikuje po tome što odrasli imaju u njemu razvojnu ulogu da budu djetetov aktivan partner u igri. Vaš je zadatak slijediti djetetovo vodstvo i igrati se svega što ga zanima, ali na takav način da s njim neprekidno potičete interakciju.

Komunikacijski krug se otvara kada vam beba pruži neki mig

Male beba je pokretljiva u ograničenoj mjeri i njenu ćete pažnju najbolje pridobiti ležeći i sjedeći s njom na podu. Smjestite se tako da budete oko 30 centimetara udaljeni od njenog lica, tako da se s lakoćom može usredotočiti na vas. Zatim ćete joj aktivno pomagati da otvara i zatvara „krugove komunikacije“. Taj proces uključuje da svatko od vas šalje i prima signal od onog drugog. Komunikacijski krug se otvara kada vam beba pruži neki mig.

Vi i vaša beba družite se na podu i kraj vas je sjajna crvena loptica.  Beba  sa sjajem u očima počinje puzati prema loptici. Taj sjaj u očima i guza koja se migolji odražavaju želju da se krene u istraživanje loptice – vaša je beba upravo otvorila komunikacijsku krug. Možete odgovoriti tako da joj lopticu primaknete nekoliko centimetara bliže. Kad beba počne rukom posezati za lopticom – gugutati joj ili joj se smiješiti – komunikacijski krug se zatvara. Nakon što dohvati lopticu uhvatite njen pogled , zaklimajte glavom i zaplješčite joj uz glasnu pohvalu. Riječi koje pritom izgovarate za nju još nemaju simboličkog značenja, ali će prepoznati toplinu u vašem glasu i osmjehnuti vam se dok uzima loptu i prinosi je ustima. Svaki put kada dijete smisleno reagira na vaše geste zatvara jedan komunikacijski krug.

Ako je beba već dobar puzač, pokušajte s igrom lovice

Bebe se ushićuju ovakvim igrama pa se pripremite na to da ćete tu crvenu lopticu dodavati  i primati još neko vrijeme. Iako se čini da je beba hipnotizirana tim ponavljanjima, ona također uživa i u inovacijama. Zato ovu igru učinite zanimljivijom za bebu, a i za sebe. Kotrljajte lopticu pod raznim kutevima ulijevo i udesno i pričekajte kako biste vidjeli hoće li i beba zakotrljati lopticu u novom smjeru. Ili lopticu sakrijte u svojim dlanovima kako bi je beba počela tražiti.

Ako je beba već dobar puzač, pokušajte s igrom lovice. Dijete će otvarati nove krugove komunkacije tako što će otpuzati, a tada se nedužnog pogleda okrenuti da provjeri jeste li krenuli u potjeru za njim.

Beba od oko osam mjeseci može već otvoriti četiri, pet pa i više krugova komukacije za redom, a sa godinu i pol dana 20 do preko 30. Floor-time komunikacijske igre mogu poprimiti bezbrojne oblike. Ključ je u tome da, igrajući se, raznim gestama postupno navodite dijete na kontinuirane nizove otvarajućih i zatvarajućih krugova.

Izvor: Razvoj zdravog uma, Stanley Greenspan, Nency Braslau, Lewis

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

U floor-time igrama odrasli imaju razvojnu ulogu i djetetov su aktivan partner u igri.

Napomena
Raznim gestama u igri postupno navodite dijete na kontinuirane nizove otvarajućih i zatvarajućih krugova.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0