Fotografija je moj život, moja ljubav, moja strast...

Objavljeno 11.03.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Svoju inspirativnu priču s nama je podijelila i Jasenka Arbanas.

Volim svoj posao. Volim pomagati ljudima i činiti dobro ali isti taj posao zna biti stresan, a ponekad se i međuljudski odnosi u malom kolektivu znaju zahuktati.
Moj ispušni ventil je fotografija. Kad uzmem fotić u ruke, sve nestaje i otvara se jedan čudesan, novi svijet boja i oblika.

Kada mi novac ne bi bio važan, kad bih ga imala dovoljno da o njemu ne moram
razmišljati, prvo što bih zabilježila fotićem, a što jučer i danas i sutra činim i činit ću - zabilježila bih ljepote svojeg pitomog Turopolja koje svakim danom polako nestaje i smanjuje se, jer ga guta veliki grad, beton i asfalt.


Bilježila bih njegove zore i zalaske, jutarnje velove magle, kockavice, visibabe i šafrane... Trčala bih cvjetnim livadama i zabilježila svakog leptira koji tu obitava i modrog kralja i crvenog baruna.
Poslikala bih sve turopoljske ljepotice, male drvene kapele i njihovu unutrašnjost koja skriva pravo blago pučkog slikarstva.
Da,već sam to poslikala... Ali kad mi novac i vrijeme ne bi značili ništa, mogla bih se još studioznije posvetiti svakom ornamentu i detalju, svakoj slici na drvenim kasetama što rese zidove kapela.
Kada mi novac niti vrijeme ne bi značili ništa, mogla bih sjediti do bake Dorice koja u 84. godini još izrađuje poculice (oglavlje turopoljke) i narodne nošnje. Zabilježiti svaki potez koncem, mustre.

Kada novac i vrijeme ne bi ništa značili, voljela bih da baka Dorica, a još sigurno ima takvih starijih žena, podučava/ju mlade naraštaje.
Da, čak bih se i ja mogla nakratko ostaviti fotića, da naučim izraditi poculicu.
Ima jedna stvar koju još nisam stigla zabilježiti fotićem a vrijedilo bi i kamerom - to je tradicionalana turopoljska svadba i ples sa sabljama.
No, kad čovjek/žena počne takvo foto-putovanje, onda ni sam ne zna gdje će ga taj  put sve voditi i  dovesti... bitno je putovati!

Sigurno se pitate, a što kad proputujem i snimim Turopolje, uzduž i poprijeko? Onda bih bilježila kamerom naše zvončare, gorjanske ljelje, korčulansku morešku, pašku čipku i paške zlatare (poznam jednog koji radi prekrasne peružine od zlatne žice), neizostavne đakovačke vezove i zlatoveze, nakićene dukatima divojke i mlade... Lijepa naša obiluje bogatstvom koje treba sačuvati za buduće naraštaje, ali i ponuditi kao proizvod za svijet.

Autor: Jasenka Arbanas

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pošaljite nam svoju inspirativnu priču na urednistvo@cuvarkuca.hr i osvojite dizajnerske naušnice iz StvaRaone!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing