Glazbeno nadarena djeca

Objavljeno 03.11.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Osobe mogu biti darovite u glazbi na više načina, netko može izvoditi, drugi imaju sposobnost skladanja, čitanja glazbe ili dirigiranja. Glazbeno darovita djeca uglavnom se pojavljuju u izvedbi.

Suština sposobnosti glazbeno darovitog djeteta uključuje osjetljivost na strukturu glazbe - tonalitet, harmoniju i ritam. Ta osjetljivost osposobljava dijete da pamti glazbu i da je s lakoćom reproducira, vokalno ili instrumentalno. Sva djeca pokazuju veliku osjetljivost na jezičnu strukturu dok glazbeno darovito dijete pokazuju osjetljivost upravo na glazbenu strukturu.

Glazbena darovitost otkriva se jako rano, najčešće ranije od darovitosti u bilo kojem drugom području. Mnogi veliki skladatelji i izvođači pokazali su glazbenu darovitost već u prvoj ili drugoj godini, a gotovo uvijek prije šeste godine. Najraniji znak da je dijete glazbeno darovito je njegovo snažno zanimanje za glazbu i uživanje u zvuku glazbe. Drugi rani znak je djetetova sposobnost da pjesme koje je čulo precizno otpjeva. Ovu sposobnost omogućuje mu izuzetno glazbeno pamćenje, za koje mnogi smatraju da je sposobnost koja je najvažnija za glazbeni talent.

Glazbeno darovita djeca počinju pjevati ranije nego druga djeca.

Glazbeno darovita djeca počinju pjevati ranije nego druga djeca, često i prije nego progovore i već s oko dvije godine pokazuju izrazitu sposobnost preciznog pogađanja tonaliteta.

Nadarena djeca mogu oponašati pjesmu nakon samo jednog slušanja

Druga djeca do dvije, dvije i pol godine niti ne pokušavaju oponašati pjesme koje su čula, a s preciznošći mogu otpjevati poznate pjesme tek oko pete godine. Osim toga, za glazbu nadarena djeca mogu oponašati pjesmu nakon samo jednog slušanja.

Savršen sluh je vrlo rijetka sposobnost i puno je učestalija među glazbenicima, a ispoljava se prije pete godine. Međutim, savršen sluh ne povezuje se dosljedno s glazbenom darovitošću i nije nužna komponenta glazbenog talenta.

Sva djeca počinju stvarati vlastite sponatane pjesme oko osamnaestog mjeseca života, ali do predškolske dobi obično dijete prestaje stvarati glazbu. Glazbeno darovita djeca druga su priča. Ona uglavnom nauče svirati instrument i ubrzo nakon toga mogu svoje stvaralaštvo pokazati u obliku sposobnosti transponiranja melodija u nove tonalitetete i improviziranja na temu. Međutim, dar za komponiranje cjelovitih skladbi rijetko se može vidjeti prije kasnog djetinjstva. Ponekad se događa da u adolescentskoj dobi, kada darovita djeca moraju naučiti integrirati formalni model izvedbe s početnim i intuitivnim figuralnim modelom odustaju od glazbe.

Izvor: Darovita djeca, Ellen Winner

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

4

Najraniji znak da je dijete glazbeno darovito je njegovo snažno zanimanje za glazbu i uživanje u zvuku glazbe.

Napomena
Mnogi smatraju da je glazbeno pamćenje sposobnost koja je najvažnija za glazbeni talent.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0