Gljive u dječjoj prehrani

Objavljeno 03.02.2012. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Gljive uvodite u jelovnik postepeno, a ako djeci imaju odbojan miris i okus kombinirajte ih s povrćem, sirom, jajima.

Uvriježeno je mišljenje da su gljive namirnice male nutritivne vrijednosti. Naprotiv, većina vrsta gljiva pravi su izor proteina, vitamina B, vitamina C, željeza, beta-glukana, selena i nekih drugih minerala. Ujedno su jedina namirnica neživotinjskog podrijetla koja je izvor vitamina D.

Gljive su jedina namirnica neživotinjskog podrijetla koja je izvor vitamina D

Kuhanjem se uništavaju oni sastojci gljiva koji su teško probavljivi i koji bi mogli dovesti do iritacije, odnosno alergije.

Gljive su se ranije smatrale namirnicama koje povećavaju sklonost alergijama, pa se odgađalo njihovo uvođenje u prehranu do treće godine života. No, prema najnovijim saznanjima odgoda uvođenja gljiva u prehranu ne odgađa pojavu alergije. Stoga, ako su provjerenog podrijetla, svježe pripremljene, dobro termički obrađene i bez aditiva mogu se davati djeci oko prve godine života.

Izvor: M&B

Autor: časopis Mama i Beba

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Gljive su jedina namirnica neživotinjskog podrijetla koja je izvor vitamina D.
Dostupnost

0

Napomena
Gljive uvodite u jelovnik postepeno, a ako djeci imaju odbojan miris i okus kombinirajte ih s povrćem, sirom, jajima.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0