Grčka piskavica i utjecaj na povećanje količine majčina mlijeka

Objavljeno 09.06.2013. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … plant logo Sjeme Grčke piskavice se diljem svijeta već stoljećima tradicionalno koristi u svrhu poticanja produkcije mlijeka. Danas je najčešće spominjana i najviše proučavana biljna vrsta sa galaktogenim učinkom.

Porjeklo i sastav

Ova jednogodišnja biljka pripada skupini Leguminosae sa prirodnim staništem u Južnoj Europi i Aziji i jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka koje se koriste u medicinske svrhe.
Danas ju se najčešće koristi kao začin (curry) te u svrhu arome kod priprave javorovog sirupa. Biljka je vrlo hranjiva, sa visokim udjelom bjelančevina (po udjelu prednjače amino kiseline lizin i triptofan) i ugljikohidrata (galaktomanan), vitamina C, niacina, kalija, flavonoida (apigenin, luteolin, quercetin), saponina (disogenin) te alkaloida (trigonelin). Nalazi na G.R.A.S. listi (generally regarded as safe) od strane Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Utjecaj na laktaciju

Prolaktacijski učinak sjemena grčke piskavice do danas nije potpuno objašnjen no pretpostavlja se takva djelotvornost može zahvaliti djelovanjem na razini nekoliko mehanizmima. Prvenstveno se smatra da zbog njena bogata fitoestrogenskog i saponinskog sastava (diosgenin) sastava Grčka piskavica djeluje kao prirodan oksitocin. Oksitocin igra ključnu ulogu za otpuštanje mlijeka iz dojke.
Grčka piskavica podupire i stvaranje mlijeka time što je bogat izvor esencijalnih masnih kiselina. Međutim, nije u potpunosti razjašnjeno na koji način bi to utjecalo na kvalitetu i kvantitetu majčina mlijeka.
Zbog sadržaja saponina grčka piskavica direktno utječe i na bolju proliferaciju i povećanje žljezdanog tkiva dojke čime se stvara veći prostor i površina za stvaranje dodatnih količina mlijeka. Smatra se da ovi spojevi (prvenstveno diosgenin) na jednak način kao što utječu na stimulaciju proizvodnje znoja, utječu i na po strukturi vrlo slično tkivo – tkivo dojke.

Što kaže znanost?

Mnogobrojne su znanstvene i kliničke studije uključile pračenje utjecaja na doprinos u količini majčina mlijeka uz uzimanje grčke piskavice kod majki dojilja.

Studija koja je uključivala 66 majki izvještava da je 22 majki koje su tri puta dnevno pile čaj koji sadrži grčku piskavicu imalo u prosjeku signifikantno veće volumene mlijeka u usporedbi sa grupom koja je pila čaj obogaćen jabučnim ekstraktom (grupa 2) ili grupom od 22 majki koje nisu pile niti jednu vrstu čaja (grupa 3). Volumen mlijeka kod majki koje su pile čaj grčke piskavice bio je 88,7% veći u usporedbi sa grupom 2 te 135% veći u usporedbi sa grupom 3. Dojenčad majki koje su uzimale čaj od grčke piskavice imala su značajnije manji pad na tjelesnoj težini i ostvarivala su brži prirast u usporedbi sa dojenčadi majki koje su pripadale bilo kojoj od druge dvije skupine. Tijekom izvođenja studije nisu zamijećene nikakve štetne pojave kako kod majki, tako ni kod dojenčadi.

Druga relevantna studija uključivala je deset žena koje su uzimale grčku piskavicu u kapsuliranom obliku i to 3 puta na dan. Prosječan prirast u volumenu mlijeka nakon tjedan danja uzimanja iznosio je 250 mL na dan odnosno za 120% više od prijašnjih količina. Takav prirast je statistički značajan (P=0,004).

Liječnica Rima Jensen je kroz svoju praksu preporučivala grčku piskavicu ženama koje su se žalile na produkciju mlijeka. Prikupila je podatke za 1200 žena. Gotovo sve majke zabilježile su povećanje u prirastu na težini svojeg dojenčeta, a zabilježeno je i uočavanje veče količine stvaranja mlijeka i to 24 do 72 sata nakon početka uzimanja tekućeg pripravka biljke.
Kliničko – znanstveni rad koji govori u prilog galaktogenom djelovanju grčke piskavice paralelno uspoređuje djelovanje grčke piskavice i Torbanguna (Coleus amboinicus) kojeg Indonezijski narod Batakneza već stoljećima koristi u svrhu stimulacije mlijeka. Rad prikazuje prirast u prosjeku od 20% kod žena koje su uzimale 1800 mg suhog ekstrakta grčke piskavice na dan u odnosu na referentnu grupu (Moloco+B12TM tablete koje sadrže vitamin B12 i plancentni ekstrakt).

Ispitivanja o djelovanju sjemena grčke piskavice u smislu produkcije mlijeka provedena su i na životinjama. Prema istraživanjima provedenim na kozama, govedima i bizonima hranjenje grčkom piskavicom rezultiralo je povećanom prinosu u količini i kvaliteti mlijeka u usporedbi sa životinjama koje su hranjene standardnom hranom.

Preporuke o uzimanju

Sjeme grčke piskavice se u svrhu poticanja laktacije (povećanja produkcije majčina mlijeka) preporučuje uzimati u dnevnoj količini od 2-6 ml tekućeg ekstrakta ili 1-6 g suhog ekstrakta grčke piskavice i to raspoređeno u nekoliko doza na dan. Kako bi djelovanje bilo brže, a učinkovitost veća, tekućim pripravcima se daje prednost.

Mamine kapi

„Mamine kapi“ dodatak je prehrani sačinjen od ekstrakata tri biljne vrste koje su se sa znanstvenog i tradicionalnog pogleda uporabe dokazale kao sigurne i potencijalno najdjelotvornije u smislu poticanja stvaranja majčina mlijeka – laktacije: sjeme grčke piskavice (Trigonella foenum greacum L.), list blaženog čkalja (Cnicus benedictus L.) te sjeme anisa (Pimpinella anisum L.).

Obzirom na spoznaje o njenom djelovanju, sjeme grčke piskavice je u proizvodu zastupljeno najvećim udjelom.

Grčka piskavica u Maminim kapima dolazi iz ekološkog uzgoja, a tehnološki postupak ekstrakcije njenih aktivnih sastojaka pomno je proučavan i praćen kako bi sastojci bili maksimalno očuvani, a time i njihova djelotvornost maksimalno iskorištena.

Tekući, bezalkoholni oblik ekstrakata također omogućuje brže djelovanje, veću iskoristivost i lakšu upotrebljivost samog proizvoda.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Prolaktacijski učinak sjemena grčke piskavice do danas nije potpuno objašnjen no pretpostavlja se takva djelotvornost može zahvaliti djelovanjem na razini nekoliko mehanizmima.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0