Grdobinin obraz s nježno ružičastim rižoto-ječmotom

Objavljeno 27.01.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Jelo je naravno brzo i jednostavno za pripremu a sastojci su vrlo zdravi.

O ribi ne treba puno pričati. Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi. Sijao se još u kameno doba, kultivirao u starom Egiptu, Mezopotamiji i području europskih sojenica. Sumerani su uz uobičajenu primjenu u kuhinji, tu žitaricu koristili kao mjeru i novac, a Vedski tekstovi spominju ječam i rižu kao dva besmrtna nebeska sina. U Babilonu se od njega pravila kaša i pivo, a u Starom vijeku je prženi ječam bio važna živežna namirnica. Zdrava je i jeftina zamjena za kavu, a ječmeni slad je odlična zamjena za šećer.
Ječam je žitarica koja uspijeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija kavovina, stočne hrane i dr. i zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica.
U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije, obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola u krvi). Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.

Za ovaj je recept potrebno:

Filet ili obrazi grdobine. Za predjelo po jedan po osobi a za glavno jelo oko 3 komada po osobi

Za rižoto-ječmoto:

  • Šalica ječma
  • Pola do jedne glavice luka, sitno narezuckati
  • Časa bijelog vina i/ili tekućina od cikle iz staklenke
  • Malo cikle sirove ili kuhane ili te iz staklenke – za boju
  • Riblji ili povrtni temeljac za podlijevanje (ili naravno voda ako nemate ništa od ovoga)
  • Žlica maslaca
  • Malo maslinovog ulja

Za posluživanje: na kockice narezana cikla, po mogućnosti ona koja se kuhala u rižotu te nešto zeleno poput krastavca.

Priprema:

1. Pripremiti rižoto od ječma na uobičajen način odnosno na žlici maslaca i malo ulja popržiti luk, dodati ječam i još malo pržiti. ‘Ugasiti’ vinom ili tekućinom od cikle iz staklenke, dodati malo cikle u komadu ili narezane na kockice i kuhati na srednje jakoj vatri uz stalno podlijevanje. Dodavati temeljac po potrebi odnosno tako da tekućine na ječmu ne bude niti previše niti premalo. Ječam ne smije u tekućini plivati nego se onako fino ‘krčkati’.

2. Kad je rižoto-ječmoto (ili kako bi ga talijani nazvali: orzotto) gotov, brzo pripremiti ribu. Ispeći obraze grdobine (ili filete sa ili bez kostiju) u tavi. Obraze se može malo uvaljati u brašno ali to nije uvjet.

3. Sastojke smjestiti kao na slici i poslužiti.

U slast!

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing