Grdobinin obraz s nježno ružičastim rižoto-ječmotom
Jelo je naravno brzo i jednostavno za pripremu a sastojci su vrlo zdravi.
O ribi ne treba puno pričati.
Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi. Sijao se
još u kameno doba, kultivirao u starom Egiptu, Mezopotamiji i
području europskih sojenica. Sumerani su uz uobičajenu primjenu u
kuhinji, tu žitaricu koristili kao mjeru i novac, a Vedski
tekstovi spominju ječam i rižu kao dva besmrtna nebeska sina. U
Babilonu se od njega pravila kaša i pivo, a u Starom vijeku je
prženi ječam bio važna živežna namirnica. Zdrava je i jeftina
zamjena za kavu, a ječmeni slad je odlična zamjena za
šećer.
Ječam je žitarica koja uspijeva u hladnijim
krajevima. Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija
kavovina, stočne hrane i dr. i zauzima četvrto mjesto u
proizvodnji žitarica.
U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije, obiluje nezasićenim masnim
kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola u krvi). Sadrži
dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina
B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, a
od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor,
kobalt, fluor i jod. Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih
vlakana, koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.
Za ovaj je recept potrebno:
Filet ili obrazi grdobine. Za predjelo po jedan po osobi a za glavno jelo oko 3 komada po osobi
Za rižoto-ječmoto:
- Šalica ječma
- Pola do jedne glavice luka, sitno narezuckati
- Časa bijelog vina i/ili tekućina od cikle iz staklenke
- Malo cikle sirove ili kuhane ili te iz staklenke – za boju
- Riblji ili povrtni temeljac za podlijevanje (ili naravno voda ako nemate ništa od ovoga)
- Žlica maslaca
- Malo maslinovog ulja
Za posluživanje: na kockice narezana cikla, po mogućnosti ona koja se kuhala u rižotu te nešto zeleno poput krastavca.
Priprema:
1. Pripremiti rižoto od ječma na uobičajen način odnosno na žlici maslaca i malo ulja popržiti luk, dodati ječam i još malo pržiti. ‘Ugasiti’ vinom ili tekućinom od cikle iz staklenke, dodati malo cikle u komadu ili narezane na kockice i kuhati na srednje jakoj vatri uz stalno podlijevanje. Dodavati temeljac po potrebi odnosno tako da tekućine na ječmu ne bude niti previše niti premalo. Ječam ne smije u tekućini plivati nego se onako fino ‘krčkati’.
2. Kad je rižoto-ječmoto (ili kako bi ga talijani nazvali: orzotto) gotov, brzo pripremiti ribu. Ispeći obraze grdobine (ili filete sa ili bez kostiju) u tavi. Obraze se može malo uvaljati u brašno ali to nije uvjet.
3. Sastojke smjestiti kao na slici i poslužiti.
U slast!