Gripa - trebamo li cijepiti djecu?

Objavljeno 12.11.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Sezona gripa samo što nije krenula, sa svih strana bombardiraju nas informacijama o cijepljenju protiv gripe. Smiju li se i trebaju li se cijepiti i djeca?

Gripa je zarazna bolest koju uzrokuje virus gripe. Sama po sebi nije opasna, no može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje mogu biti fatalne. Simptomi se pojavljuju iznenada i ukljčuju visoku tjelesnu temperaturu, tresavicu, bolove u mišićima i jaku glavobolju. Također javlja se jaka sekrecija iz nosa i jaki kašalj koji može trajati tjednima. Gripa je jako zarazna (1 putnik sa simptomima gripe u avionu može zaraziti 72 posto ostalih putnika). Možete je dobiti udisanjem, bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, ili ako dodirujete zaraženi predmet i tako prenesete virus u dišni sustav. Do pojave prvih simptoma može proći i 1- 4 dana, a zarazni smo i 5 dana nakon nastanka simptoma.

Gripa je jako zarazna, možete je dobiti udisanjem ili bliskim kontaktom sa zaraženom osobom

Djeca su zaraznija od odraslih i dulje šire virus gripe, a češće su hospitalizirana zbog gripe nego zbog drugih zaraznih bolesti, najčešće u dobi do dvije godine.

Cijepljenje se provodi tijekom listopada i studenog, i to prvu sezonu u dvije doze, a drugu dozu dijete dobiva 4 - 6tjedana nakon prve doze. Cijepljenje treba ponoviti svake godine, s obzirom da se virus gripe svake godine mijenja. Djeca koja boluju od kroničnih bolesti spadaju u visokorizičnu skupinu kod kojih može doći do po život opasnih komplikacija, i ona bi se trebala cijepiti protiv gripe. Zbog zaštite visokorizične djece trebali bi se cijepiti i osobe koje su s njima u kontaktu. Osim toga preporuča se da se cijepe i djeca s kroničnim plućnim bolestima, djeca s prirođenim srčanim bolestima, bolestima bubrega, djeca sa šećernom bolešću, te ona s oštećenjem imunog sustava. Također bi se trebala cijepiti djeca i adolescenti koji su na dugotrajnoj terapiji aspirinom.

Ne smiju se cijepiti djeca mlađa od 6 mjeseci i ona djeca koja su imala alergijske reakcije na jaja ili na cjepivo protiv gripe.

Neželjene reakcije

Teške alergijske reakcije su vrlo rijetke. Iako vrlo rijetke mogu se dogoditi svega nekoliko minuta do sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Blaži simptomi koji su najčešće zabilježeni su povišena temperatura, crvenilo i bolnost na mjestu uboda.

Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Higijena

5

Perite redovito ruke i provjetravajte prostorije u kojima boravite!
Sigurnost

2

Cijepiti se ne smiju djeca alergična na jaja te mlađa od 6 mjeseci.

Napomena
Djeca su zaraznija od odraslih i dulje šire virus gripe

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0