Gripa u trudnoći nije bezopasna

Objavljeno 09.01.2017. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Gripa je sezonska bolest i u Europi se javlja zimi u obliku manjih ili većih epidemija. Prenosi se kapljičnim putem prilikom kašljanja i kihanja i indirektnim kontaktom.

Trudnice, pazite na sebe kako ne biste "zaradile" gripu, a ako ju dobijete, pokušajte ju savladati u samom začetku, kako ne bi došlo do težih komplikacija.

Simptomi gripe su: vrućica, glavobolja, izraziti umor, suhi kašalj, bol u grlu, curenje nosa i bol u mišićima. Oboljela osoba širi virus kada kašlje, kiše ili govori ili pak poljupcem. Virus se može širiti i dodirom, npr. ako se rukom dotakne inficirana površina, a kasnije se dotakne vlastiti nos ili usta.

Trudnice spadaju u grupu najugroženijih od gripe.

Trudnice spadaju u grupu najugroženijih od gripe i češće završavaju u bolnici zbog komplikacija gripe nego žene koje nisu trudne. Razlog tome su vjerojatno promjene koje uzrokuje trudnoća u imunološkom sustavu. Najugroženija su pluća, ali isto tako i srce i osrčje. Nema uvjerljivih podataka koji bi ukazivali na to da će sama infekcija gripom, bez komplikacija, utjecati na fetus.

Kako se liječiti?

Najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Nastojte se što više odmarati i mirovati te unositi puno tekućine u organizam. Preporučeno je koristiti i vitaminske preparate, naročito vitamin C. Nemojte koristiti lijekove koje možete kupiti u ljekarni bez recepta prije nego se posavjetujete s liječnikom, neke od njih nije dozvoljeno koristiti za vrijeme trudnoće.

Prevencija je najbolji lijek.

  • Izbjegavajte svaki kontakt s oboljelim osobama.
  • Redovito perite ruku, naročito u vrijeme epidemije.
  • Zbog mogućeg načina infekcije, izbjegavajte doticanje nosa, usta ili očiju, naročito ukoliko ruke nisu netom oprane.
  • Pokrijte usta maramicom dok kašljete ili kišete, a isto tražite od ukućana.
  • Većina studija je pokazala da cijepljenje inaktivnim cjepivom gripe ne utječe negativno na trudnoću. Stoga ukoliko je rizik od zaraze jako velik, cijepljenje je jedna od mogućnosti.
  • Ako vlada epidemija gripe, probajte savjetovati  svoje ukućane da se cijepe kako biste zaštitili sebe i nerođeno dijete.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Prevencija je najbolji lijek.

Napomena
Trudnice spadaju u grupu najugroženijih od gripe i češće završavaju u bolnici zbog komplikacija gripe nego žene koje nisu trudne.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing