Griženje i čupanje među djecom jasličke dobi

Objavljeno 30.07.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Griženje, udaranje i čupanje za kosu najčešći je oblik neprihvatljivog ponašanja u male djece. S obzirom da dječji govor u toj dobi još nije dovoljno razvijen kako bi nam dijete moglo reći što ga muči, ono koristi ova ponašanja kao oblike komunikacije.

Dijete putem griženja izražava i agresivnost. S obzirom da nam još ne zna reći da je ljutito, napeto ili frustrirano ono grize jer je to brz i učinkovit način da na sebe skrene pozornost kako bi se uzrok njegove ljutnje ili razlog frustracije otklonio. Djeci je vrlo važno da se "problem" riješi odmah jer još ne znaju odgoditi zadovoljenje svojih potreba.

Djeca jasličke dobi nalaze se u tzv. oralnoj fazi razvoja u kojoj se većina osjetilne ugode smješta u područje usta. Zbog toga se i eksperimentiranje, kao jedan od glavnih razvojnih zadataka te dobi, često pojavljuje baš u području usta. Djeca će sve staviti u usta kako bi istražila predmete i osobe u blizini pa ponekad to eksperimentiranje završi i ugrizom.

Mala djeca još nemaju razvijenu svijest o uzročno-posljedičnim odnosima, niti o boli i ozljeđivanju. Ona osjećaju bol, ali još ne razumiju da određeni postupci ili pojave (poput griženja ili čupanja) mogu uzrokovati bol drugima. Zadatak odraslih je da ih nauče da griženje ili štipanje boli.

Budite mirni i dosljedni u svojim postupcima. Odmaknite dijete od djeteta koje je ugrizlo ili počupalo, objasnite mu kratko i jasno da ne prihvaćamo griženje ili čupanje kao oblik ponašanja i da ono boli, vodeći računa o njegovom uzrastu i sposobnosti razumijevanja.

Nemojte kažnjavati ili gristi dijete kako bi shvatilo da to boli, nego ga usmjerite na "žrtvu" i uključite u pomaganje u smislu maženja i tješenja. Na taj način će dijete uvidjeti da griženje boli.

Nemojte od djeteta tražiti objašnjenje svog ponašanja, vjerojatno ga ne zna.

Kako pomoći djetetu?

  1. Pokušajte, dakle, predvidjeti situacije u kojima bi se griženje moglo pojaviti i stvorite uvjete kojima ćete smanjiti vjerojatnost njegova pojavljivanja.
  2. Osigurajte dovoljno velik i prohodan prostor i tjelesne aktivnosti koje omogućavaju "pražnjenje" energije.
  3. Iz navedenih razloga djeci u jaslicama svakodnevno nudimo dovoljno različitih aktivnosti i igračaka kako se ne bi sukobljavala oko korištenja igračaka i sudjelovanja u aktivnostima te im osiguravamo dovoljno velik i prohodan prostor i tjelesne aktivnosti koje omogućavaju "pražnjenje" energije. 
  4. Pridržavanje određenog reda, postavljanje granica prihvatljivog ponašanja, dosljednost i smanjivanje neizvjesnosti smanjuju nervozu i stvaraju kod djeteta osjećaj sigurnosti.
  5. Nemojte kažnjavati ili gristi dijete kako bi shvatilo da to boli, nego ga usmjerite na "žrtvu" i uključite u pomaganje u smislu maženja i tješenja. Na taj način će dijete uvidjeti da griženje boli.  
  6. Prihvatite griženje kao oblik dječje komunikacije. Naučite shvatiti svoje dijete i pomozite mu da na druge načine izrazi kako se osjeća, a kada se bude moglo i verbalno izraziti, griženje će u potpunosti nestati.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Prihvatite griženje kao oblik dječje komunikacije i pomozite mu da na druge načine izrazi kako se osjeća.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0