Gulaš od tikve-buče-bundeve!

Objavljeno 25.09.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Odlučila sam pripremiti ovaj gulaš po klasičnom receptu za goveđi gulaš, uz mala odstupanja radi obogaćenja okusa

Ove smo godine u austrijskog pokrajini Gradišće (Burgenland) u Heurige jeli odličan gulaš od tikve. Djeca su tražila još a mi im nismo htjeli reći da to nije običan gulaš s mesom, na kakav su navikli. Heurige je inače gostionica koju smiju držati samo ljudi koji imaju vlastiti vinograd i proizvodnju vina. Kako je taj dan bila ogromna gužva, nisam uspjela zatražiti recept za ovaj gulaš.

Sljedećeg ga puta više nije bilo, jer se jelovnik mijenja, te sam odlučila pripremiti ovaj gulaš po klasičnom receptu za goveđi gulaš, uz mala odstupanja radi obogaćenja okusa.

Važni začini svakog gulaša su: luk, majoran, kim, mljevena paprika, eventualno lovorov list, češnjak.

Potrebno je:

  • Pola tikve / buče /bundeve, žute ili Hokkaido
  • 1-2 luka
  • Majoran
  • Kim
  • Mljevena paprika (po želji, od 1 žličice do 1-2 žlice)
  • Lovorov list
  • Češnjak
  • 1 rajčica
  • 1 paprika
  • Voda ili povrtni temeljac
  • Sol i papar


Po želji:

  • 1-2 žlice graška (može i smrznutog)
  • 1 krumpir
  • Vino ili vinski ocat


Priprema:

  1. Luk popržiti na ulju, dodati tikvu izrezanu na kockice. Dodati mljevenu papriku, majoran, posoliti te popapriti ako ne kuhate za malu djecu.
  2. Popeći sa svih strana, dodati po želji češnjak te podliti vinom ili žlicom vinskog octa s malo vode. Potom podlijevati lagano vodom ili povrtnim temeljcem. Tekućine ne smije biti premalo kako jelo ne bi zagorjelo niti previše jer onda to više nije gulaš.
  3. Dodati 2-3 lovorova lista, par sjemenki kima, 1 papriku narezanu na kockice ili kolutove, 1 rajčicu i grašak.
  4. Tko želi može odmah dodati i krumpir narezan na sitne kockice te gulaš kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje i podlijevanje. Jelo je gotovo kad je krumpir skuhan.


Kao i svaki put kad kuhate i za djecu, oprezno sa začinima. Za djecu ili odvojite dio ili skuhajte manje slano i bez papra pa odraslima dodajte prema ukusu.

U slast!

Izvor: Marina kuharica za male (i velike)

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Prikladno za vegetarijance!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0