Gusta juhica od raštike i leće sa prženim kruhom i kozijim sirom

Objavljeno 16.11.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Tete kuhaju odsada i na Čuvarkući! Predstavljaju nam se jednom ukusnom juhom za sve kraće i kraće jesenske dane...

Raštika

Prvo što je dobro znati za našu glavnu namirnicu ove zimske juhe je da raštiki ne pogoduje toplo vrijeme tj klima ,što znači da sada u ove jesenske dane kreće i njezina sezona. Ima slatko-gorkasti okus i puna je vitamina i minerala (kalcija, kalija, betakarotena... )

Prije kuhanja raštiku (osim ako nije mlada) treba očistiti, odvojiti tvrdu  i vlaknastu stabljiku od zelenog dijela lista. Kuha je se u dosta vode i ne dugo jer dužim kuhanjem postaje sve gorča i gorča!

Crvena leća

Naša sljedeća  namirnica je crvena leća. Ta sjajna mahunarka idealna je za juhe i variva jer je se ne treba dugo kuhati i može naprosto poslužiti kao zgušnjivać istih. Prije kuhanja treba je isprati pod mlazom hladne vode.

 Sastojci

  • ½ kg raštike
  • 150 gr crvene leće
  • 1 srednja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ dcl slatkog vrhnja
  • 2 šnite starog kruha
  • kozijeg sira za naribati po želji
  • papar i sol
  • maslinovo ulje
  • prstohvat  majčine dušice

Priprema

Narezati luk i češnjak (nije potrebno presitno jer se na kraju ionako sve blenda sa štapnim mixerom) te  staviti da lagano požuti na maslinovom ulju zajedno sa lećom i majčinom dušicom.

Na to dodati  raštiku i preliti sa vodom (dovoljno je da bude 2 prsta vode iznad sastojaka u loncu) .Ostaviti da se kuha 15 min nakon što zakuha.

Zatim dodati slatko vrhnje, soli po želji i sve dobro sa štapnim mixerom propasirati do željene glatkoće.

Dok se juha kuha natrgajte kruh u protvan zalijte ga lagano sa malo maslinovog ulja, posolite, popaprite te začinite sa suhim ili svježim začinima koje volite ili imate u vašoj kuhinji (mi smo u ovom slučaju koristile  svježi korijander i majčinu dušicu ali se jednako dobar efekt postiže sa suhim začinima) i stavite peći na 180 c stupnjeva nekih 15 min (uvijek je dobro provjeriti i prije  ) dok kruh ne dobije zlatnu boju.

Kad je sve skupa gotovo servirati juhu u tanjur ili zdjelicu posuti naribanim sirom te na vrh dodati fine hrskave krostine kruha na koji staviti par kapi maslinovog ulja!!

Mljac!!

Autor: Tete kuhaju

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Pripazite! Raštika i leća hranjive su, ali nisu za bebe. Uvodite ih u prehranu nakon godine dana djetetova života.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing