Heljda - žitarica koja to nije

Objavljeno 01.03.2014. | Dobna skupina: 0-1

Heljda se često trpa u žitarice iako je riječ o posebnoj vrsti. Ta biljka obiluje energijom, no ne savjetuje se za početak dohrane.

Često kada se govori o žitaricama, govori se i o heljdi, iako ona zapravo ne spada u žitarice. Osim što izgledom nalikuje na žitarice i bogata je vitaminima skupine B, heljda se po svojim morfološkim i fiziološkim svojstvima bitno razlikuje od žitarica - botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke. 

Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med tamnije boje, snažnog mirisa i posebnih ljekovitih svojstava. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. U upotrebi je također i brašno od heljde koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata.

Heljda sadrži više bjelančevina od riže, pšenice, prosa i kukuruza, te je bogata esencijalnim kiselinama lizin i arginin. Ova super hrana pomaže u smanjenju razine šećera u krvi nakon obroka te ne sadrži gluten, što je čini namirnicom povoljnom za prehranu osoba koji pate od celijakije.

Zrno heljde vrlo je bogato hranjivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminama, te je jako kalorično (100 grama ima otprilike 350 kcal). Od mineralnih sastojaka heljda ne oskudijeva kalijem, fosforom, kalcijem i biljnim flavonidom rutinom. 

Heljda se ne savjetuje u prehrani beba do godinu dana starosti zbog velike količine vlakana koja ju čine teže probavljivom i visoke energetske vrijednosti.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

5

Heljda je široko dostupna u trgovinama.
Sigurnost

5

Heljda je prepuna važnih nutrijenata i ne sadrži gluten.
Ukupni dojam

4

Na heljdin se okus možda potrebno priviknuti, ali riječ je o iznimno korisnoj žitarici.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije