Hiperpigmentacije i vitiligo - zaštita je važna!

Objavljeno 06.04.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Hiperpigmentacije su nepoželjna, ali vrlo česta posljedica izlaganja suncu. Uzrok je djelovanje UV zraka na kožu, zbog kojih dolazi do pojačane proizvodnje melanina ili povećanja broja melanocita.

Boju kože određuje više faktora: melanin koji sami stvaramo, karoten koji unosimo hranom, hemoglobin, te pigmenti iz krvnih stanica. Presudan je ipak smeđi pigment, melanin. Sinteza melanina odvija se u melanocitima, stanicama koje su prisutne u bazalnom sloju epidermisa. Nju kontroliraju hormoni hipofize i nadbubrežne žlijezde. Količina stvorenog melanina i boja kože ovise o genetskim i rasnim čimbenicima, izlaganju UV-zrakama, mehanizmima kontrole hormona. Melanin ima vrlo određenu funkciju u koži – on nastaje kako bi se dublji slojevi kože zaštitili od utjecaja sunčevih zraka, a time i cijeli organizam. Iako je sunčeva svjetlost važna i korisna za organizam (ima ulogu u stvaranju vitamina D3 koji je nužan za ravnotežu kalcija u organizmu), potreban je izuzetan oprez: sunčeve zrake ubrzavaju starenje kože, uzrokuju pojavu hiperpigmentacija te su uzročnik karcinoma.

Hiperpigmentacije su nepoželjna, ali vrlo česta posljedica izlaganja suncu. Uzrok je djelovanje UV zraka na kožu, zbog kojih dolazi do pojačane proizvodnje melanina ili povećanja broja melanocita. Povećana količina melanina se taloži u površinskom sloju kože, epidermisu ili dublje u dermisu. Kad govorimo o hiperpigmentacijama (hipermelanozama), najčešće mislimo na tamne mrlje koje postaju vidljive na čelu, obrazima, ali i dekolteu i posljedica su nakupljanja melanina u površinskom sloju kože. Ovisno o rasprostranjenosti, poremećaji pigmentacije mogu biti difuzni (generalizirani) ili lokalni (cirkumskriptni). Najčešće hiperpigmentacije su: staračke pjege, sunčane pjege i melazma.

Sunčeve zrake ubrzavaju starenje kože, uzrokuju pojavu hiperpigmentacija te su uzročnik karcinoma.

Važno je znati da se uzroci nastanka pigmentnih mrlja razlikuju, jednako kao što se i razlikuje raspored pigmenta. Uzrok mogu biti i kemijski i fizikalni faktori (kao što su trauma, izloženost toplini, rendgenskim zrakama itd.) ili nekim vrstama lijekova, a također se mogu pojaviti nakon upala ili oštećenja kože ili zbog korištenja kozmetičkih preparata koji sadrže fotosenzibilizatore (eterična ulja, parfemi…). Primjerice, melazma (koja je poznata i pod nazivom "trudnička maska" ili "trudničke mrlje") najčešće se pojavljuje u trudnoći, ali pošto je povezana s hormonalnim promjenama u tijelu i povećanom aktivnosti melanocita, može se pojaviti i u žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, hormonalne nadomjestke ili koje pate od blagih hormonalnih poremećaja. Prepoznajemo ju po smeđim mrljicama nepravilna oblika, a može se pojaviti i u žena tamn(ij)e puti. Sunčane pjege uzrokovane su pak genetskim naslijeđem i povećanom proizvodnjom melanina  pod utjecajem UV zraka. Značajno je napomenuti da se pojavljuju samo na područjima kože koja su izložena suncu.

Danas su dostupna brojna sredstva koja pomažu u posvjetljivanju kože. Preporučuje se da se takvi preparati koriste u jesensko ili zimsko vrijeme, a da se koža s prvim proljetnim suncem zaštiti vrlo visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+) širokog spektra.

S druge strane spektra nalazimo problem nedostatka melanina, bolesti poznatoj kao vitiligo. Zanimljivo je da mehanizam nestanka pigmentnih stanica u koži i danas nije objašnjen, ali je poznato da bijele mrlje vitiliga nastaju kad antitijela uništavaju pigmentne stanice u koži. U petine oboljelih netko od članova obitelji ima ili je imao bijele mrlje na koži i neki poremećaj u radu štitnjače. Vrlo često bolesnici navode da je do prve pojave bijelih mrlja došlo nakon stresnog događaja. Vitiligo započinje pojavom bijelih mrlja, ali kako će bolest dalje napredovati, teško je predvidjeti te je njen razvoj vrlo individualan. U osoba svijetle i vrlo svijetle puti, vitiligo može biti gotovo neuočljiv do ljeta i tamnjenja kože. Kod nekih ostaje ograničen na područje inicijalnog pojavljivanja, a kod nekih se širi pa može s vremenom zahvatiti veliku površinu kože. Nažalost, nema u potpunosti učinkovite terapije vitiliga, a izuzetno je važno napomenuti da osobe s vitiligom moraju koristiti zaštitu s minimalnim zaštitnim faktorom SPF 30 koja mora biti vodootporna i fotostabilna jer zahvaćena područja ne stvaraju melanin zbog čega vrlo lako i vrlo brzo izgore na suncu.

Autor: Branimira Mrak

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Iako su pigmentacijske promjene na koži vrlo često vidljive i predstavljaju veliki estetski problem, postoje kamuflažna rješenja. Važno je zaštititi se od djelovanja sunca i njegovih štetnih učinaka.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing