Hormonalna yoga - jedinstvena yoga tehnika za prirodno zdravlje žene

Objavljeno 30.05.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Donosimo vam intervju s Renatom Reiner, jedinom našom certificiranom instruktoricom Hormonalne yoge, yoge za postizanje hormonalnog zdravlja žene.

Sustav vježbi i terapijsku metodu poznatu kao Hormonalna yoga – Hoyo, još je devedesetih godina utemeljila brazilska psihologinja i filozofkinja Dinah Rodrigues. Hormonalna yoga je izuzetno dinamičan, energetski snažan oblik yoge, pomoću kojega se puni i harmonizira energetsko tijelo, a putem koncentracije i vizualizacije usmjerava energiju u određene žlijezde (jajnike, nadbubrežne žlijezde, štitnjaču i hipofizu). Pri tome se koriste dinamični položaji tijela, bastrika tehnika disanja, te tradicionalne tehnike usmjeravanja energije.


Hormonalna yoga koju podučavate namijenjena je primarno ženama s hormonalnim disbalansom. Možete li nam reći kojim prirodnim metodama unutar ovog sistema yoge unapređujete zdravlje žena?

Hormonalna yoga (u originalu Terapia Hormonal para Menpausa) je snažna, energetska yoga koja se koristi kombinacijom tehnika hatha yoge, kundalini yoge, energetske yoge te drevnih, tibetanskih  tehnika usmjeravanja energije u određene dijelove tijela, u ovom slučaju u endokrine žlijezde. U HoYo prvenstveno koristimo tehniku disanja, Bastriku KD, kako ju je nazvala Dinah, kojom aktiviramo i istovremeno usklađujemo energetske centre na suptilnoj razini, a koji se preklapaju i povezani s endokrinim sustavom na fizičkoj razini. Na taj način tijelo počinje samo stimulirati izlučivanje vlastitih hormona preko energetskih centara.

Bastrika se smatra kraljicom pranayama tehnika,  to je najbolja vježba uopće za čiščenje organizma. U kombinaciji sa odredjenim položajima tijela i putem tehnika koncentracije i vizualizacije usmjeravamo naš dah i energiju u pojedine endokrine žlijezde, čistimo ih od toksina i istovremeno punimo energijom. Bastrika poboljšava sveukupno zdravlje i djeluje pomlađujući na cjelokupni organizam tako što ubrzava izmjenu kisika i ugljičnog dioksida u krvotoku, na taj način ubrzava metabolizam i izbacuje toksine i nečistoće iz tijela, te poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu. Brzi i ritmički pokreti dijafragme masiraju i stimuliraju organe trbušne šupljine, dijeluje terapijski kod prehlade, astme, upale sinusa; jača pluća i srce. Isto tako aktivira mozak, poboljšava koncentraciju i dovodi do mentalne bistrine.

Preporuča li se HoYo svim ženama i ima li onih koje nipošto ne smiju prakticirati tu metodu?

Preventivno svaka žena od sredine tridesetih može upražnjavati ovu yogu jednom tjedno. No, u slučaju hormonalnog disbalansa treba vježbati redovito, ovisno o simptomima. O tome zašto i koliko učimo i odlučujemo na vikend radionici. Kako redovito i pravilno vježbanje hormonalne yoge snažno pokreće endokrini sistem, tu yogu ne može vježbati svatko. Osobe koje su preboljele hormonski uvjetovan rak, u slučaju velikih mioma, endometrioze, cista, nakon operacija trebaju se obavezno konzultirati s liječnikom.

Posebno nas zanima iskustvo Dinah Rodrigues, vaše yoga učiteljice, i vas osobno u primjeni ove metode kod žena koje zbog hormonalnih problema nisu ostvarile ostvarile majčinstvo. Postoje li posebne vježbe za njih unutar sustava HoYo? 

Ja sam hormonalnu yogu predavala u Njemačkoj i tamo sam često susretala žene koje su na HoYo dolazile zbog neostvarenog majčinstva. No, tamo cijeli sustav drugačije funkcionira. Mnoge liječnice i same dolaze na seminare i preporučuju HoYo i yogu općenito svojim pacijenticama. U Njemačkoj možete izabrati zdrastveno osiguranje i mnoga su otvorena prema prirodnim metodama liječenja tako da ih i pokrivaju, pa je onda puno lakše doći na seminar. Nijemci su vršili ispitivanja sagrupom žena koja vježba yogu, dok druga grupa vježba hormonalnu yogu. Simptomi su se povukli ili potpuno nestali kod grupe koja je vježbala hormonalnu yogu.

Dinah Rodrigues je vrlo lijepo opisala neke svoje slučajeve ostvarenog majčinstva u svojoj knjizi koja se može nabaviti i na engleskom jeziku.

U svakom slučaju ne postoje posebne vježbe unutar sustava HoYo. Nisu ni potrebne jer su sve vježbe usmjerene na balansiranje hormona. Sigurno je potrebno pokušati ustanoviti razlog zašto neka žena ne može zatrudnjeti. Anamneza je važna, jer nekada razlog može biti i banalan. Nije uvijek ni žena "kriva", 30 posto slučajeva odnosi se na muškarce, onda oni trebaju na hormonalnu yogu. Ako se radi o organskim uzrocima kao što su miomi, endometrioza ili neke druge bolesti, tu je onda često potreban operativan zahvat. U 25 posto slučajeva neplodnosti  uzroci su hormonske prirode, narazjašnjeni uzroci 17 posto, te genetski 7 posto. U svim tim slučajevima hormonalna yoga pomaže i doživjela sam mnoge yoga bebe.

Najčešće nakon što su  isprobale sve postojeće zvanične metode i nisu uspjele, žene iscrpljene i nesretne dolaze na yogu da isprobaju još i to, kako mi često kažu, a one najupornije i uspiju. Postoje naravno i neki preduvjeti. Ako žena ne vjeruje u prirodne metode i prirodnu medicinu,  vjerojatno se neće ništa promijeniti. Bilo je već situacija kada sam polaznici seminara objasnila da nije potrebno da se dalje "muči", jer to sve skupa nije za nju. Hormonalna yoge je namijenjena ženama koje su otvorene za prirodan pristup izliječenju i žele razumijeti da je ljudsko tijelo tijelesni i energetski sustav. Mi danas kao društvo postajemo sve otvoreniji za medicinske tretmane koji se već naveliko u svijetu primjenjuju  u bolnicama i specijalnim klinikama i koriste drevna znanja energetskog strujanja u ljudskom tijelu.Slobodno možemo reći da je svijet konvencionalne medicine na rubu prepoznavanja  veze između energije i bolesti i da je će uskoro nestati podijela između tijela i duha i da će se to dvoje konačno početi promatrati kao cijelina. Bojim se da je Hrvatska još daleko od takvog razmišljanja.

No, kako je Dinah Rodrigues po struci psihologinja, veliku pažnju posvetila je antistresnom programu i vježbama opuštanja koje su izuzetno važne za žene koje žele zatrudnjeti. Kako je stres veliki neprijatelj hormona, meditacija i vođeno opuštanje vrlo su važni dijelovi hormonalne yoga terapije.

Surađujete li s ginekolozima i savjetujete li se snjima oko pojedinih problematičnih slučajeva?

Ovim ste pitanjem pogodili vrlo bolno mjesto. Ja sam s velikim entuzijazmom došla u Hrvatsku da prenesem nešto u što duboko vjerujem i mogu pouzdano reći da djeluje kod velike većine žena. Bila sam sigurna da će i neki liječnici to isto prepoznati, barem oni koji se i sami bave yogom. No, tu sam se malo prevarila i prilično razočarala. Očito je da tim liječnicima dobrobit i zdravlje pacijenta nije na prvom mjestu. Ali, to je sada sasvim druga tema i nju je bolje preskočiti. Jedina liječnica koja sa mnom surađuje je dr. Sanja Toljan i ja joj se ovim putem zahvaljujem na povjerenju.

No, nisam prepuštena sama sebi, imam svoje mentorice koje svake godine organiziraju okupljanje učitelja hormonalne yoge u Bonnu i to su vrlo ugodna i korisna druženja na kojima izmjenjujemo iskustva. U Njemačkoj medju učiteljima yoge ima puno liječnica i uopće osoba iz područja zdrvstva. Svi smo dobro povezani i medjusobno surađujemo. Tako, kada se pojavi neka situacija, znam kome se mogu obratiti. Isto se tako nadam da će se uskoro cijeloj priči u Hrvatskoj pridružiti i poneki osviješteni ginekolog, ženskog ili muškog roda, svejedno. Možda i ovaj naš razgovor otvori neka vrata.

S kojim sve problemima žene dolaze k vama na seminare?

To je zaista vrlo široki spektar problema. Od opće iscrpljenosti organizma i kroničnog umora i nedostatka energije,  neostvarenog majčinstva, PMS-a i svega što uz njega ide, naglih promjena raspoloženja, razdražljivosti, napetosti, agresije, zaboravljivosti i nedostatka koncentracije, nekoodiniranosti, prekomjerne težine, glavobolje, migrene, gubitka libida,suhoće rodnice, bolova u zglobovima, preuranjene menopauze, valova vrućine, nesanice... Spisak je dug i vjerojatno sam nešto izostavila, ali hormonalna ravnoteža je toliko bitna da utječe na sve segmente našeg života.

Uskoro promovirate svoj rad u Zagrebu. Kada se može očekivati prvi seminar i kako vam se žene mogu javiti?

Seminar će se u Zagrebu održati 21. i 22. lipnja u Centru Prema Vama (Ilica 315). Sve informacije i novosti možete saznati na mojoj stranici www.renatareiner-yoga.comIsto tako, rado ću odgovoriti na individualna pitanja putem maila ili na telefon, kako je kome draže (e-mail: renata.reiner@gmail.com i mobitel : 095 573 5391).

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing