Hranjive tvari i kritični nutrijenti tijekom trudnoće - bjelančevine

Objavljeno 01.02.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … U trudnoći je važno paziti na pravilan unos bjelančevina jer su one gradivne strukture organizma.

Fiziološke funkcije bjelančevina su mnogobrojne - važne su za rast i popravak oštećenih tkiva, pravilan rad imunološkog sustava, služe  kao izvor energije,  no one su prvenstveno gradivne strukture organizma.

Krto meso, meso peradi i riba su dobri izvori bjelančevina koji također osiguravaju i druge esencijalne nutrijente poput željeza, vitamina B skupine i elemente u tragovima

Preporuča se da trudnice unose 60 grama bjelančevina dnevno, odnosno samo 10 grama više od žena koje nisu trudne. Žene sa visoko rizičnom trudnoćom i aktivne trudnice trebaju unijeti nešto više bjelančevina od preporučenih 60 grama.

Krto meso, meso peradi i riba su dobri izvori bjelančevina koji također osiguravaju i druge esencijalne nutrijente poput željeza, vitamina B skupine i elemente u tragovima. Mahunarke, orašasti plodovi, jaja i mliječni proizvodi su također namirnice bogate bjelančevinama.

Iako se potrebe na bjelančevinama mogu zadovoljiti dobro isplaniranom i uravnoteženom lakto-ovo vegetarijanskom prehranom (osobe konzumiraju mlijeko, mliječne proizvode i jaja), trudnice koje su vegani bi se trebale savjetovati sa nutricionistom kako bi osigurale adekvatan unos bjelančevina, vitamina i minerala.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Vegetarijanke i veganke trebale bi se konzultirati s liječnikom oko prehrane.

Napomena
Preporuča se da trudnice unose 60 grama bjelančevina dnevno, odnosno samo 10 grama više od žena koje nisu trudne.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing