Hranjive tvari i kritični nutrijenti tijekom trudnoće - ugljikohidrati

Objavljeno 02.02.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … Ugljikohidrati su i u trudnoći osnovni izvor energije potrebne za sve tjelesne funkcije. Ali koje ugljikohidrate odabrati?

Ugljikohidrati opskrbljuju tijelo energijom potrebnom za sve tjelesne funkcije i mišićni rad. Obzirom na strukturu dijelimo ih na jednostavne i složene. Jednostavni ugljikohidrati su sačinjeni od jedne ili dvije molekule ugljikohidrata i često se nazivaju šećerima. Najpoznatiji predstavnik je konzumni šećer saharoza, a prisutni su i u medu, voću i mlijeku.

Složeni ugljikohidrati se sastoje od više molekula šećera. Oni se sporije razgrađuju od jednostavnih šećera, što tijelu osigurava dulje snabdijevanje energijom

Složeni ugljikohidrati se sastoje od više molekula šećera. Oni se sporije razgrađuju od jednostavnih šećera, što tijelu osigurava dulje snabdijevanje energijom. Najbolji izvor složenih ugljikohidrata su vrijedne namirnice poput žitarica i proizvoda od žita, krumpira, mahunarki i povrća koje uz ugljikohidrate organizmu osiguravaju i neophodne vitamine i minerale te blagotvorne fitokemikalije i prehrambena vlakna.

Uravnotežena prehrana podrazumijeva da ugljikohidrati čine 55 – 60 posto cjelodnevnog energetskog unosa svih populacijskih skupina, pa tako i trudnica. Preporučljivo je birati složene ugljikohidrate.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Uravnotežena prehrana podrazumijeva da ugljikohidrati čine 55 – 60 posto cjelodnevnog energetskog unosa.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing