Hranjive tvari za zdravu trudnoću

Objavljeno 31.10.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … Tijekom trudnoće dijete dobiva sve važne hranjive tvari od majke.

Zbog toga je nužno dobro uravnotežiti sadržaj bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kao i unos vitamina i minerala.

Također, potrebe za određenim nutrijentima povećavaju se. Pritom, ukoliko majka prehranom ne zadovolji povećane potrebe dolazi do biološke kompeticije između majke i fetusa za hranjive tvari što može imati štetne posljedice na zdravlje oboje.

Stoga trudnice moraju osobito pripaziti na adekvatan unos folne kiseline, vitamina B12, vitamina D te kalcija, željeza, cinka i magnezija koji se smatraju kritičnima za pravilan rast i razvoj djeteta te zdravlje buduće majke.

Brojni spomenuti mikronutrijenti imaju i antioksidativno djelovanje, što je izuzetno bitno jer je trudnoća veliki "potrošač" antioksidansa. Za zdrav tijek trudnoće važnu ulogu ima i unos omega 3 masnih kiselina, prehrambenih vlakana i probiotika.

Na Ledovoj web stranici www.ledo.hr nalazi se Vodič za pravilnu prehranu trudnica, dojilja i beba koji sadrži sve savjete na jednom mjestu.

Autor: Darija Vranešić-Bender

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Energetske potrebe tijekom trudnoće rastu jer je uz uobičajene potrebe organizma potrebno zadovoljiti potrebe za rast i razvoj fetusa, ali i stvoriti zalihe koje će se iskoristiti za vrijeme dojenja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing