I bebe moraju vježbati!

Objavljeno 13.06.2016. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … S obzirom na blagotvorni utjecaj kretanja, već i najmanje bebe treba poticati na motoričku aktivnost.

Naravno, pritom bebu ni na koji način nemojte forsirati, već pomno pratite njezin razvoj i omogućite joj da „vježba“ ono za što je postala sposobna i u čemu uživa. Primjerice, pustite je da gola i bez pelenica do mile volje maše ručicama i nožicama, te je povremeno okrenite na trbuščić i s njome se zabavljajte i u tom položaju.

Također, plešite s bebom u naručju, masirajte je i milujte te joj dajte primjerenu dekicu i pustite da je razvlači ručicama i nožicama. Kako je dokazano da je veliki postotak djece s motoričkim problemima preskočio fazu puzanja, oko sedmog mjeseca života provjerite je li beba spremna za ovu važnu aktivnost, te joj omogućite da i u njoj nesmetano uživa. 

Jednom kada se beba počne dizati i hodati uz vašu pomoć, a potom i samostalno, pustite je da umjesto da sjedi u ogradici, nosiljci ili kolicima hoda što više. Naime, što su djeca manje fizički aktivna to će biti nespretnija i sklonija ozljeđivanju. 

Nadalje, u drugoj godini života osigurajte djetetu što više prostora za kretanje (ako je moguće i za aktivnosti u vodi!), te ga potičite da se osim na uobičajeni način, kreće četveronoške, hoda po prstima, stupa poput vojnika, pleše poput indijanca i oponaša kretanje životinja, te primjerice hoda teškim slonovskim ili sitnim mišjim koracima. 

U trećoj godini aktivnostima dodajte brzo i slalom trčanje (između grmlja na livadi ili jastuka na podu!), penjanje (po namještaju ili drveću!), kretanje poput robota, te po mogućnosti tečaj plivanja ili gimnastike, a u 4 godini trčanje uokrug, natraške, kretanje poput tenisača koji dočekuje lopticu, te primjerice tečaj plesa koji potiče osjećaj za ritam i kreativnost.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Fizička aktivnost izuzetno pozitivno djeluje ne samo na motorički, već i cjelokupni psihofizički rast i razvoj beba i djece.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing