I djeca i roditelji u sukobima uče

Objavljeno 05.02.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

U današnje vrijeme roditelji se u velikoj mjeri moraju odreći moći koju su tradicionalno imali, a istovremeno im ostaje dužnost za donošenje odluka.

Važno je da roditelji odlučuju, ali je isto tako važno da odluke roditelja djeci pruže što je moguće bolje uvjete za razvoj. To je zadatak za koji roditelji nisu unaprijed pripremljeni i koji zahtjeva spremnost na zajedničko učenje s djecom sve dok ona ne odrastu. I sama djeca se osjećaju najbolje kada roditelji donose odluke. Međutim za dobrobit i zdravlje djece važan je način na koji se te odluke donose.

Od velike je važnosti donose li roditelji odluke na diktatorski ili demokratski način, jesu li kruti ili fleksibilni i jesu li njihove odluke logične. Iako i djeca i odrasli najviše vole kada je odluka između njih što je moguće više usaglašena, taj proces obostranog učenja neminovno vodi do sukoba i frustracija. Drugačije i ne može biti i to ne znači da roditelji loše obavljaju svoj zadatak. I djeca i roditelji u sukobima uče, a roditelji su ti koji trebaju preuzeti na sebe odgovornost.

Autoritet ne bi trebalo shvatiti kao nešto što roditeljima pripada samom činjenicom da su postali otac i majka.

Pogotovo u prvim godinama djetetova života roditeljska moć je potpuna, a ostaje velika i kako djeca rastu. Svakodnevno druženje s djecom za većinu roditelja treba predstavljati priliku za izražavanje ljubavi, brige i odgovornosti, a ne moći. Autoritet ne bi trebalo shvatiti kao nešto što roditeljima pripada samom činjenicom da su postali otac i majka. Današnji  roditelji moraju razvijati daleko osobniju vrstu autoriteta ako žele da njihovo vodstvo bude konstruktivno i da uspije.

Dječje granice uključuju njihove osobne granice, njihove potrebe i njihova prava

U tom procesu najvažnije je pitanje postavljanja granica. Dijete koje ne poznaje granice svojih roditelja postaje nesigurno, nezaštićeno, potpuno pasivno ili hiperaktivno i u svim tim okolnostima usamljeno. Međutim, kao što djeca uče o granicama roditelja tako i roditelji uče o dječjim granicama koje uključuju njihove osobne granice, njihove potrebe i njihova prava. Za vrijeme usklađivanja odnosa roditelja i djece ljubav je toliko jaka i ranjiva da obje strane neprestano riskiraju uzajamne povrede granica u procesu učenja, no to je nužan dio obiteljskog života.

Jednako kao što je važno brinuti o djeci, igrati se s njima, šaliti i hihotati, također je važno biti svjestan, ne samo odgovornosti, nego i krivnje. Ne radi se o nejasnom i raspršenom osjećaju krivnje koji je površan i dijete od toga nema koristi. Radi se o tome da preuzmete odgovornost za greške kada ih otkrijete. Tada djetetu treba jasno i jednostavno priznati da ste pogriješili. Time dijete oslobađate krivnje i istovremeno ga učite što znači biti odgovorna osoba.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

4

Za dobrobit i zdravlje djece važan je način na koji roditelji donose odluke.

Napomena
Današnji roditelji moraju razvijati daleko osobniju vrstu autoriteta ako žele da njihovo vodstvo bude konstruktivno i da uspije.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0