I djeca imaju prava!

Objavljeno 19.11.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Postoje milijuni djece u mnogim dijelovima svijeta koja su svake godine izložena raznim oblicima nasilja. Nemojte zaboraviti da i djeca imaju svoja prava!

Ujedinjeni narodi svake godine obilježavaju Dan djeteta 20. studenog kada je usvojena "Deklaraciju o pravima djeteta"  - 20. studenog 1959. godine. Trideset godina kasnije  (1989.) usvojena je i „Konvencija o pravima djeteta“ - 20. studenog 1989. godine. Spomenuta je organizacija preporučila svim državama članicama da utvrde, ali i same odrede dan i način prikladan za obilježavanje Međunarodnog dana djece pa je tako Vijeće za djecu RH odlučilo kako se obilježavanje Međunarodnog dana djece u našoj zemlji održavati prvog ponedjeljka u mjesecu listopadu.

I 20 godina nakon stupanja na snagu Konvencije UN-a o pravima djeteta, nasilje nad djecom je u mnogim zemljama svakodnevna pojava. Postoje milijuni djece u mnogim dijelovima svijeta koja su svake godine izložena raznim oblicima nasilje. Nasilje protiv djece se međutim i dalje bilježi u svim društvima i kulturama. I dok se teškim zločinima počinjenim nad djecom u javnosti pridaje velika pažnja, svakodnevno nasilje se dešava uglavnom prikriveno - u porodici, na školskom dvorištu ali i na internetu.

Stoga se svi zajedno podsjetimo na neka dječja prava i zaštitimo ih:

  • PRAVA PREŽIVLJAVANJA (hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard)
  • RAZVOJNA PRAVA (razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet)
  • PRAVA SUDJELOVANJA (donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama)
  • PRAVA ZAŠTITE OD zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije

Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića. Svi smo mi ljudska bića. Slični smo, ali je svatko od nas jedinstven. Uživajmo u sličnostima, ali i prihvaćajmo i poštujmo različitosti.


Izvor: http://www.ordinacija.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0