I djeca mogu imati problema s nesanicom

Objavljeno 05.04.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Djeca nesanicu iskazuju plakanjem i nespavanjem u vrijeme kada bi trebala spavati.

Ako djeca plaču po noći ili apatično leže u krevetiću otvorenih očiju, to može biti znak nekih neuroloških ili psihičkih problema i nužno je potražiti pomoć liječnika.

Kod djece starije od sedam godina nesanica ima iste uzroke kao i kod odraslih. Može biti u vezi s nekim trajnijim strahom uzrokovanim neuspjehom u školi ili nekim potškoćama u obitelji (rođenje dugog djeteta, rastava roditelja i slično).

Što učiniti?

Ne dopustite da se nesanica ustali. U razgovoru s djetetom pokušajte istražiti uzroke uznemirenosti ili potražiti pomoć liječnika. Valja imati na umu da lijekovi nisu najsretnije rješenje jer mogu imati obrnute učinke od željenih. Dijete može postati razdražljivo, uzrujano, a pritom ne spavati bolje već lošije.

Kako bi se izbjegli ti teški trenuci, najbolje je iskoristiti svojstva lipe, hmelja ili naranče:

  • Usitnjena kora stabla lipe - 50 g na litru hladne vode. Pustiti da kuha 10 minuta na laganoj vatri. Ostaviti da odstoji 30-40 minuta, procijediti i uliti u kadu za kupanje. Poslije kupanja dijete umotati u topli ručnik, ne trljati nego ga osušiti tapkanjem.
  • Suhi cvjetovi lipe -1 šaku cvjetova usuti u vodu za kupanje.
  • Hmelj - 2,5 g hmelja stavite u vrećicu od gaze i potopite u kupku.
  • Naranča - 5 g suhog cvijeta naranče na 1/2 litre vode. Ostavite da odstoji 5 minuta. Dvije do tri žlice ovog čaja dodajte u mlijeko ili zaslađenu vodu.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing