I mame se provode - razlozi zašto je mladim mamama potreban izlazak

Objavljeno 31.07.2019.

Majčinstvo nije nimalo lako. Postati majka u većini slučajeva znači odustajanje od lične slobode i nesumnjivo znači da svoj život treba posvetiti malenom biću koje kompletno zavisi od vas. Međutim, uprkos manjku vremena, želja za provodom i slobodom ne treba da se ugasi.

Mnoge žene rade puno radno vrijeme, održavaju domaćinstvo i obavljaju najljepši, ali i najteži posao na svijetu - roditelj su. Nema razloga zašto mame ne bi trebalo da se provode, zato kada god imaju priliku za djevojačku noć, treba da je iskoriste i uživaju u njoj.

Koji god tip izlaska da je u pitanju, mjesto za provod i predah od poslovnih i porodičnih obaveza u našem regionu nije teško pronaći. Zagreb je pun modernih klubova, u Sarajevu ćete uvijek imati gdje da popijete odlično pivo i uživate u muzici, a Beograd je poznat po noćnom provodu koji mami posjetioce iz svih krajeva svijeta, pa tako i mlade mame. U nastavku teksta saznajte koji su to razlozi zbog kojih je i mladim mama prijeko potreban izlazak.

Prisjećanje na “stare” dane

Mame se često gube u buci i zauzetosti podizanja porodice, pa vrlo lako i brzo zaborave tko su, tko su bile i koje su njihove želje i potrebe. Iz tih razloga, kako bi dale sebi oduška i prisjetile se starih dana, kada ništa sem izlazaka, muzike, pjesme i pića nije bilo na njihovoj pameti, sve mame, bile one mlade ili starije, treba da se upuste u noćni provod.

Kako se za to prilika sama neće nikada ukazati, sve mame moraju da odrede jedan dan u nedjelji ili u mjesecu, kada će se posvetiti samo sebi i kada će raditi sve što ih sjeća na njihovu prošlost.

S drugaricama, provod do zore uz omiljene taktove pjesama - neka bude plan koji će svaka mama koja želi biti sretna i ispunjena ostvariti kako ne bi zaboravila tko je bila prije nego što je postala mama.

Opuštajuće vrijeme sa prijateljima

Žene žude za zajedničkim vremenom. Studije su pokazale da su žene mnogo društvenije od muškaraca, te da se žene sa stresom koji donosi majčinstvo nose upravo tako što provode vrijeme sa svojim prijateljicama.

Prijateljstvo među ženama zapravo povećava nivo oksitocina u organizmu, koji je na neki način socijalni termostat za žene, koji povećava optimizam, smanjuje krvni tlak i ublažava svaku bol. Uz sve to, on smiruje i ublažava simptome stresa.

Iz tih razloga, izlazak sa prijateljima i prijateljicama je nešto što svaka mama mora da uvrsti u svoj kalendar, makar kao obavezu. Vrijeme provedeno s prijateljima ne mora da trpi zbog roditeljstva!

Povremeni predah - potreban svakoj mami

Roditeljstvo je nesumnjivo nešto najljepše čemu mnogi ljudi teže, ali je zasigurno najteži izazov i posao za cijeli život s kojim se svaki roditelj suočava, svaki dan od trenutka kada beba dođe na svijet.

Na neki način, posao postaje lakši kada beba izađe iz pelena, ali tada kreću neke druge poteškoće. Zato je mamama potrebno vrijeme daleko od porodice da se “odmore” i napune baterije za sve ono što roditeljstvo donosi sa sobom.

Kao što svaka zaposlena mama ima pauzu od posla, potreban joj je i odmor od roditeljstva, te je izlazak i provod sa najboljim prijateljima odličan način da se regenerišu, opuste i vrate svom omiljenom poslu odmornije.

Podrška i solidarnost drugih mama

Ponekad vaši prijatelji vide ono što vi sami ne vidite, a podrška i solidarnost koju mame dobijaju od drugih mama prijateljica je nemjerljiva. Iz tih razloga je vrijeme provedeno sa prijateljima nužno za svaku mamu.

Provod sa prijateljima, partijanje, razmjena iskustva i razgovor sa nekim tko vas najbolje razumije veoma pomaže u roditeljstvu, a možda upravo u povremenom izlasku leži odgovor na pitanje kako biti super mama. I mamama je potrebno da čuju smijeh, a ne samo dječiji plač sa kojim se često suočavaju.

Muzika oplemenjuje, stoga mame ne bi trebalo da uskrate sebi provod sa najboljim drugaricama i ples do sitnih sati. Uživajte u svakom trenutku roditeljstva, ali ne zaboravite da ugodite i sebi povremenim noćnim provodom do zore.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0