I roditelji lažu!

Objavljeno 13.08.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Iako svoju djecu uče supr0tno, sami vrlo često posežu za izbjegavanjem istine.

Tvrde kako će policija doći po njih ako nisu dobri ili će ih čudovište kazniti ako ne dovrše objed, sve kako bi natjerali svoje mališane da se ponašaju "dobro" i ne rade scene. Ne razmišljaju kako lažima pokušavaju oblikovati ponašanje i osjećaje svoje djece, što često ima dugoročne posljedice u njihovim životima.

"Iznenađujuće je koliko često roditelji lažu djeci. Lažu čak i oni koji su najgorljiviji zagovornici iskrenosti", tvrdi istraživač Kang Lee sa Sveučilišta u Torontu. Prema njemu, priče koje roditelji podvaljuju djeci šalju miješane poruke našim najmlađima, što ih buni jer ne znaju "kako navigirati kroz društveni svijet". Također, laganje može nagrditi povezanost između roditelja i djece.

Ono može i zakinuti mališane kada je u pitanju učenje određenih pravila. "Ako uvijek lažem svom djetetu kako bih ga natjerala da napravi ovo ili ono, tada nikada neće naučiti zašto to treba napraviti. Ako stalno pribježete laganju, spriječit ćete prilike za učenje kod svog djeteta", tvrdi Victoria Talwar sa montrealskog McGill Sveučilišta.

Međutim, stručnjaci nas uvjeravaju kako je ponekad u redu izreći malenu laž kako ne bismo povrijedili svog mališana, primjerice ohrabriti ga i reći kako je njegov crtež predivan, kada u stvari nije.

Laži i ponašanje djece

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of Moral Education, uključilo je roditelje, kojima su predstavljene tri hipotetske situacije i roditeljski odgovori na njih. U prvom scenariju, kojem je cilj promijeniti ponašanje, roditelj je posramljen jer dijete stalno plače, pa mu kaže kako će policija doći po njega ako ne prestane tuliti. Drugi scenarij cilja na emocije: voljeni ujak je preminuo, pa roditelji kažu djetetu kako je on postao zvijezda i od sada će paziti na njega. Treći se scenarij također bavi emocijama: roditelj kaže djetetu kako je ono dobro pospremilo sobu, kada je u stvari nastao još veći nered.

Čak 70 posto roditelja uključenih u istraživanje smatra kako je laganje neprihvatljivo, no s druge strane, njih 80 posto je priznalo kako je bar jedanput lagalo u sličnoj situaciji.

Kada su ponovili laži kojima su se služili, na popisu su se našle mnogo ozbiljnije varke od navedenih u istraživanju. Roditelji su uglavnom lagali kako bi spriječili dramatične scene. Jedna je majka sinu rekla kako će mu se lice osuti prištićima ako ne pojede svu hranu s tanjura, dok je drugi otac podijelio formulu kojom je natjerao svoje dijete da se odvikne od dude.

"Rekao sam kćerkici da će Dudica-vila doći po njenu dudu ako je lijepo zamota, te će je dati nekom drugom djetetu koje ju treba".

"Djeca se ponekad ponašaju na određen način koji im može zadati probleme u budućnosti. Često, roditelji probaju mnoge strategije, koje uključuju laganje, kako bi privoljeli svoju djecu na nešto. Kada roditelji žongliraju sa zahtjevima i svakodnevnim obvezama, brige oko mogućih dugoročnih posljedica padaju u drugi plan", tvrdi Gail Heyman, jedna od autorica istraživanja.

Bez obzira zašto i o čemu lažu, Heyman savjetuje roditeljima da dobro promisle o samom činu laganja i da se pripreme na određene situacije.

"Roditelji često lažu na prepad i ne razmisle o tome što su rekli ili kako bi to moglo utjecati na dijete", zaključila je Heyman.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Čak 70 posto roditelja uključenih u istraživanje smatra kako je laganje neprihvatljivo, no s druge strane, njih 80 posto je priznalo kako je bar jedanput lagalo u sličnoj situaciji.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0