I tate pate!

Objavljeno 26.01.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Studije su pokazale da otprilike 10 posto očeva pati od postporođajne depresije, neovisno o tome pati li od istoga i majka.

Nakon rođenja djeteta otac odjednom shvaća kako je (barem za trajanja porodiljnog dopusta supruge) on financijski odgovoran za svoju novu obitelj, što ga plaši, pogotovo ako nije siguran u sebe ili još nije izgradio karijeru. Možda je baš pomišljao o promjeni posla, no u novonastaloj situaciji odlučio se za sigurnost posla koji ga ne ispunjava kao osobu i čini ispraznim, tupim.

Osim financijske odgovornosti koja se odjednom našla na leđima vašeg partnera, razlog može biti i nagla promjena životnog stila. Tijekom vaše trudnoće i očevi se lagano privikavaju na činjenicu da nema više izlazaka do jutra, after partija i raznih ludih vikend izleta. No kada beba stigne u kuću i kada zaista osjete kako se ispočetka ne mogu maknuti iz stana i neprestano bdijeti nad bebom, osjećaju se zarobljeno a dijete vide kao glavnog krivca novonastale situacije.

Možda pak suprugu samo nedostajete vi, koji ste mu prije posvećivali puno više vremena i radili stvari koje rade parovi oslobođenih ikojih drugih obaveza. Dolaskom bebe to naravno nije moguće, pa se može stvoriti i svojevrsna ljubomora oca prema vlastitom djetetu.

To ne znači da vas ne voli

Kao i kod majki, nakon kraćeg razdoblja i otac će se ubrzo snaći te nastaviti normalno planirati život jednom kada uhvati ritam svoje bebice, koja će mu tada, uz vas, postati najveće blago na svijetu. U krug prijatelja ubrzo će se 'uvući' i drugi parovi vaših godina koji imaju malu bebu, pa će razmjena iskustava i međusobno razumijevanje dodatno ojačati supruga kao osobu koja ne 'zanemaruje' svoju zasad novu obitelj.  Nastavak seksualnog života u trenutku kada to postane ponovno moguće također će mu vratiti sigurnost u vezu, brak i roditeljstvo.

Kako mogu pomoći?

U roditeljstvu oba si partnera moraju pružati međusobnu podršku, dobrodošlicu i ohrabrivati se u težim situacijama poput ove

Jedan dio dana, barem pola sata, kada beba spava, posvetite isključivo svom suprugu. Bliskost s vama u ovim je trenucima najvažnija za vašeg supruga i razgovarajte s njime o temama koje bi ga mogle mučiti, ne samo o djetetu. Ako primijetite kako osjeća da nije dovoljno angažiran oko djeteta, uključite ga u aktivnosti poput oblačenja, prematanja i čuvanja djeteta nešto više. Nemojte da se osjeća nesposobnim za brigu o svojoj obitelji.

U roditeljstvu si oba partnera moraju pružati međusobnu podršku, dobrodošlicu i ohrabrivati se u težim situacijama poput ove. Ako tatina depresija ipak potraje više od nekoliko tjedana i popraćena je pospanošću, gubitkom apetita ili agresivnim ponašanjem, neka svakako potraži medicinsku pomoć. Pritom ostanite uz njega i dajte mu do znanja kako razumijete da se radi o mješavini osjećaja bespomoćnosti, zapostavljenosti i neprilagodbe; da ga nikako ne krivite ili prestajete voljeti jer ne zna biti 'muško' u dosad nepoznatim i novim situacijama.

Izvor: http://www.hugpd.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Osim financijske odgovornosti koja se odjednom našla na leđima vašeg partnera, razlog može biti nagla promjena životnog stila. Budite uz njega i dio dana, dok beba spava, posvetite samo njemu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0